Гордостта на премиера Бойко Борисов – газовият хъб Балкан, може

...
Гордостта на премиера Бойко Борисов – газовият хъб Балкан, може
Коментари Харесай

Задава се частна газова борса, конкурент на хъб Балкан

Гордостта на премиера Бойко Борисов – газовият хъб " Балкан ", може да се снабди с съперник, в случай че идващия вторник Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди заявката за 35-годишна лицензия за образуване на краткосрочна търговия с природен газ, импортирано предишния юли от частното сдружение " Българска енергийна комерсиална платформа ".

Интересното е, че то ще бъде прегледано в същия ден, в който ще се разиска също такова заявление от " Газов хъб Балкан ", дъщерно сдружение на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ". Хъбът сега ръководи почналата работа предишния януари комерсиална платформа, която обаче към момента няма лиценз, а и не може да се похвали с особени резултати и ликвидност. Още по-любопитното е, че " Булгартрансгаз " (БТГ) няма нищо срещу тази конкуренция. Дори двете сдружения на 21 януари 2021 година са сключили съглашение за съдействие и държавният оператор е удостоверил легитимността на предлаганата от съперника му и контрактувана платформа на английския борсов оператор Trayport LtD ( " Трейпорт " ).

Конкуренция, пазар или нещо друго?

Законът действително разрешава лицензирането на повече от една газови тържища за разлика от тази за търговия с ток, която е една и е държавна. За да стане обаче тя задоволително ликвидна, държавното управление предприе редица законови условия и принуди всички производители на електрическа енергия с мощ над 1МВ да продават там. Въпреки това и макар обединяването на борсата за ток с пазарите на прилежащите ни страни с вероятност за общ европейски пазар, от време на време се появяват сигнали и подозрения за операции и авансово спазарени покупко-продажби. А по отношение на търговията с газ законът освен разрешава повече от една тържища, само че и не задължава всички са продават и купуват там. Потребители и търговци могат да се схващат и между тях.

Поради тази причина търговци на газ, които имат интерес от увеличение ликвидността на към този момент настоящата борса на " Газов хъб Балкан ", показаха подозрения пред Mediapool, че втората борса може да служи за легитимиране на подмолни покупко-продажби на държавни или общински сдружения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР