Гордеем се с плажовете си, политиците също ги използват при

...
Гордеем се с плажовете си, политиците също ги използват при
Коментари Харесай

Да защитим Камчийски пясъци!

Гордеем се с плажовете си, политиците също ги употребяват при рекламирането на нашата страна, само че още не сме си научили урока по туризъм, нито пък сме се преборили с корупцията. Поради това от време на време се постанова да пазиме от нелепи градежи и мъгляви схеми морските си перли. Правим това с подписки, петиции и митинги. Понякога съумяваме, различен път, за жалост – не.

Сега борбата е за Камчийски пясъци. 

Министерството на околната среда и водите отстрани експлицитната възбрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България. След като стана ясно, че това се е случило със скандална замяна на документ, оповестен за публично разискване, министър Емил Димитров даде обещание инспекция и анулация на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Повдига се въпросът дали целта не е обществото да не помни... Затова се провежда митинг преди съвещанието на Министерски съвет на 10 февруари (сряда) от 8:30 ч .

Настоява се заповедта за оповестяване на предпазена зона Камчия да бъде поправена и възбраните за застрояване да бъдат включени още веднъж.

Тази възбрана е краткотрайно решение, по тази причина се настоява и за непрекъсната мярка. Такава е връщането на статута на дюни и гори на сменените парцели и повреждане на скандалните заменки, осъществени от държавните управления на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. За съвсем 11 години ръководство Бойко Борисов не е направил нищо по въпроса.

Според Коалиция " За да остане природа в България "  и самодейността " Зелени закони ", що се отнася до Камчийски пясъци, заменките би трябвало да се скапват на съображение, че морският бряг и дюните са изключителна държавна благосъстоятелност.

" Нека заменителите да получат назад евтините си гори от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци още веднъж да стане държавна ", приканват екоактивистите. 

Според тях България би трябвало да извърши решението на Европейската комисия и да възвърне напълно противозаконната държавна помощ, раздадена като заменки. Предприетите стъпки са надалеч от мечтаното и резултатите са плачевни.

От 132 парцела, при Борисов са върнати само четири, а възобновената сума е едвам 82 хиляди лв. – по-малко от цената на апартамент.

Заменителите са ощетили страната с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините.

Организаторите на митинга припомнят, че въпросът с Камчийски пясъци е един от многото планове за строителство на черноморското крайбрежие, за които след серия от митинги в над 15 града през юли 2020 година, партия ГЕРБ разгласи, че ще вкара мораториум. Затова и настояванията на митинга засягат презастрояването на морския бряг въобще и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат скандалните градежи от предходната година край Алепу и Синеморец.

Ето точната дефиниция на всички претенции:

• Забрана на застрояването в региона на Камчийски пясъци. Промяна на заповедта на министъра на околната среда и водите за оповестяване на предпазена зона Камчия, с включване на отпадналите съответни забрани за строителство.

• Правителството да анулира заменките в региона на Камчийски пясъци, да възвърне статута на парцелите като обществена държавна благосъстоятелност.

• Министърът на районното развиване и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и аграрни фонд;

• Същият да актува крайбрежната линия, дюните и всички други противоконституционно сменени терени като изключителна държавна благосъстоятелност и да започва процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;

• В Кадастъра да се сътвори единна и настояща карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие;

• Да бъдат непокътнати незастроените места по българското Черноморие посредством въвеждане на зони със специфична устройствена отбрана и възбрана на строителство в тях.

Участниците в митинга ще съблюдават всички противоепидемични ограничения, годни към датата на провеждането му.

 
На цинизма в Полша дамите дават отговор с митинги
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР