Google започна да внедрява вече обявена функция за Google Play.

...
Google започна да внедрява вече обявена функция за Google Play.
Коментари Харесай

Магазинът за приложения в Google Play започва да показва какви потребителски данни събират приложенията

Google стартира да внедрява към този момент оповестена функционалност за Гугъл Play. Магазинът стартира да рапортува каква информация събират приложенията след инсталирането им на смарт телефона. Новата функционалност ще се появява последователно в другите потребителски групи, а разработчиците би трябвало да прибавят съответните данни до 20 юли.

Инициативата беше оповестена още предходната година. Според Гугъл новият раздел в описанието на приложението разрешава на потребителите да получат повече информация за събраните данни, дали разработчикът споделя съответната информация с други лица и да вземем за пример по какъв начин данните са защитени/криптирани по време на предаването им.

Повече информация за информацията, която разработчиците би трябвало да разкриват в описанията на приложенията, можете да видите на формалната страница за поддръжка на Гугъл. Според формалното съобещение, даването на неточна информация за събирането на данни може да докара до блокиране на актуализациите на приложенията или до цялостното им унищожаване от пазара. Според Гугъл даже разработчиците, чийто програмен продукт не събира никакви данни, би трябвало да попълнят специфичен формуляр. Освен това те би трябвало да дават връзка към своята политика за дискретност.

Гугъл стартира промените, откакто сходна функционалност към този момент се беше появила в Apple App Store в края на 2020 година. Въпреки това разделът на Гугъл не е цялостен клонинг на съответния раздел на Apple, тъй че разработчиците ще би трябвало да дават на фирмите малко по-различна информация, с цел да разгласяват своите стратегии.

Инициативата е следващият опит на Гугъл да убеди обществеността, че Play Store зачита неприкосновеността на персоналния живот на потребителите. По-рано този месец компанията разгласи желанието си да ограничи наличността на наследени приложения за спомагателна сигурност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР