Google явно си припомни принципа Don’t be evil и се

...
Google явно си припомни принципа Don’t be evil и се
Коментари Харесай

Google няма да блокира външните блокатори на реклама в браузъра Chromium

Google очевидно си напомни правилото Don’t be evil и се отхвърли от плануваните промени в API на браузъра Chromium, поради което външният програмен продукт за блокиране на реклами става нефункционален, а редица приложения стопират да работят.

Решението е взето след публикуването на проучване, което сподели с какъв брой външните блокатори на реклами забавят работата на браузъра. Оказа се, че забавянията са толкоз оскъдни, че няма причина за въвеждането на нов API. Няколко часа след появяването на това проучване, един от разработчиците на Chromium публично заяви решението за отсрочване въвеждането на новия програмен интерфейс.

Да си напомним, че спорът породи поради новите програмни интерфейси declarativeNetRequest API (виж Manifest V3), които стопират опцията за пълноценно потребление на webRequest API. Разширенията употребяват първия API, с цел да блокират рекламите в действително време още при зареждането на уеб страницата. С новия API разширенията могат единствено да преглеждат тези събития, само че не и да ги блокират. На програмистите бе препоръчано да употребяват declarativeNetRequest API, с който да оповестяват на браузъра събитията, които желаят да блокират. Това сякаш трябваше да усили скоростта на зареждане на страниците, тъй като блокаторите на реклами към този момент няма да бавят главния поток и даже ще се увеличи осведомителната сигурност.

Първи подвигна паника основателят на uBlock Origin и uMatrix Реймънд Хил (Raymond Hill). Той съобщи, че неговите разширения за блокиране на рекламите „не могат да съществуват“, в случай че тези промени бъдат въведени. Подобни песимистични изявления направиха и основателите на други сходни разширения, в това число F-Secure, NoScript и Ermes Cyber Security. Така да вземем за пример, NoScript ще си работи в средата на Firefox, само че но няма по какъв начин да бъде трансфериран в Chrome.

Реймънд Хил обърна внимание, че declarativeNetRequest API е най-обикновена реализация на енджин за пречистване на реклами с прекомерно лимитирани благоприятни условия. Той има предел от 30 000 ограничавания, които са незадоволителни да поберат даже и един от известните описи EasyList. Реймънд Хил видя и че в новия API не се поддържат редица други благоприятни условия, като да вземем за пример блокиране на мултимедийни детайли с над указан размер, изключване осъществяването на JavaScript посредством въвеждането на директивите Content-Security-Policy, както и изтриването заглавията на изходящите текстови бисквитки.

Гугъл твърдеше, че измененията са нужни за 1) сигурност и 2) за работата на бъдещия интегриран в Chromium блокатор на реклами. Гугъл възнамеряваше да вгради в браузъра личен блокатор, тъй като външният програмен продукт за тяхното блокиране усилва времето за проявление на страниците. Но оповестеното на 15 февруари тази година публично проучване Adblockers Performance Study напълно опроверга тази теза.

Изследването бе направено от разработчиците на блокатора на реклами Ghostery и немският стартъп Cliqz. Не е ясно по какъв метод са подбирани разширенията за пречистване, само че същността на проучването е пределно ясна: външният програмен продукт за блокиране на рекламите на процедура изобщо не забавя зареждането и проявлението на уеб страниците.

Сравнението сподели, че „най-популярните разширения за блокиране на реклами са извънредно ефикасни, тяхното приблизително време за взимане на решения е под 1 милисекунда, а тяхната работа не води до разноски, забележими за потребителите„. Но има и нещо друго. Проведеното малко преди този момент проучване The Tracker Tax сподели, че приложенията за блокиране на рекламите в действителност доста форсират зареждането на уеб страниците – в редица случаи над два пъти .

Девлин Кронин, експерт от екипа на Гугъл сподели, че това е единствено краткотрайно решение. След като Manifest V3 бъде доработен, той ще бъде препоръчан за разискване, след което ще бъдат взети поради всички забележки и претенции на разработчиците.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР