Google възнамерява да принуди производителите на мобилни устройства да пускат

...
Google възнамерява да принуди производителите на мобилни устройства да пускат
Коментари Харесай

Google ще накара производителите на смартфони да зачестят с пачовете за сигурност



Гугъл има намерение да принуди производителите на мобилни устройства да пускат чести ъпдейти за възстановяване на сигурността, адресиращи разнообразни недостатъци на операционната система Android.

Това е било оповестено в границите на една от презентациите конференцията Гугъл I/O, която се организира от 8 до 10 май. Едва в този момент обаче тази информация стана обществена. Заявлението е било направено от Дейвид Клайдермахер, шеф на поделението, занимаващо се със сигурността на операционната система.

Прочетете още: Android P: Повече AI, по-малко разстройства и взор към iPhone X

Днес обстановката с пачовете наподобява по този начин. Гугъл дава въпросните ъпдейти на производителите, само че надалеч не всички доближават до потребителите. Затова интернет колосът е сключил споразумения с фирмите, които ще ги накарат да зачестят сходни пачове.

Засега няма лист с фирмите, подписали въпросното споразумение. Известно е единствено, че то обгръща смарт телефони с Android 8.0 Oreo и по-нови версии на операционната система. Из Мрежата допускат, че в този лист най-вероятно участват Essential, HMD/Nokia, OnePlus, Oppo, Sony, Vivo и Xiaomi. Този извод е изработен въз основата на това, че устройства на тези производители получиха формален достъп до бета версията на Android P. Вероятно зад това се крие тясна кооперация в софтуерната област.

Описаната нагоре обстановка фактически е сериозна. Много устройства на по-малки производители въобще не получават пачове на сигурността, а за други те се появяват рядко. Компании като Samsung да вземем за пример пък пускат ежемесечни обновявания за своите топ модели, до момента в който за тези от междинен клас те идват един път на тримесечие.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР