Google ще започне да плаща на Agence France-Presse (AFP) за

...
Google ще започне да плаща на Agence France-Presse (AFP) за
Коментари Харесай

Google ще плаща на AFP за новини

Google ще стартира да заплаща на Agence France-Presse (AFP) за новинарско наличие като част от контрактуваното 5-годишно партньорство. Новинарските медии, които губят доходи от реклами поради онлайн колоси като Гугъл и Фейсбук, от години се оплакват от софтуерните компании, които употребяват публикации, без да заплащат за тях. Нови закони във Франция и, дадоха на издателите по-голямо въздействие, което докара до голям брой лицензионни покупко-продажби по света на обща стойност милиарди долари.

Споразумението на AFP идва, откакто Франция одобри закон за авторското право, който основава " прилежащи права ", изисквайки огромните софтуерни компании да стартират договаряния с издатели на вести, които желаят лицензионно заплащане.

" Споразумението обгръща целия Европейски Съюз, на всички езици на AFP, в това число в страни, които не са приели директивата ", сподели основният изпълнителен шеф на AFP Фабрис Фрис, описвайки договорката като " пионерска " и " кулминационната точка на дълга битка ".

AFP основава и популяризира мултимедийно наличие за своите клиенти на шест езика по целия свят.
Реклама
След като в началото не желаеше да заплаща на френските вестници за потреблението на тяхното наличие, Гугъл най-сетне подписа тригодишно съглашение с част от националната преса при започване на 2021 година, само че беше санкциониран с 500 млн. евро от регулатора по конкуренцията в страната в средата на юли. Гугъл апелира санкцията и продължава договарянията за реализиране на ново съглашение.
Съвместно съдействие
Гугъл отхвърли да разкрие финансовите условия на договорката, само че удостовери, че тя ще продължи пет години, оповестява Reuters. Компаниите обявиха в взаимно прессъобщение, че ще си сътрудничат и по други планове.

" Това съглашение е самопризнание за цената на информацията ", сподели в изказване Фабрис Фрис.

" Сделката с AFP показва нашата подготвеност да намерим общ език с издателите във Франция по тематиката за правата на съседство, сподели Себастиен Мисоф, общоприет управител на Гугъл във Франция. Споразумението проправя пътя за още по-тясно съдействие. "
Реклама
Според него AFP ще предлага образование за инспекция на обстоятелства на няколко континента, детайлности за които ще бъдат оповестени скоро, се споделя в изказване на фирмите.
Борба с софтуерните колоси
Американските софтуерни колоси се сблъскаха с необятен набор от разногласия с Брюксел и страните в Европейски Съюз за данъчното облагане, злоупотребата с преобладаващата им пазарна мощ, проблемите с поверителността и печеленето на пари от журналистическо наличие, без да споделят приходите.

За да се оправи с това, директивата на Европейски Съюз сътвори формата на авторско право, наречена " политика за съседство ", която ще разреши на комерсиалните обекти да изискват отплата за потреблението на тяхното наличие.

Фейсбук разгласи няколко съглашения през октомври, в това число едно, което планува две години заплащане на френските медии за потреблението на тяхното наличие, както и за присъединяване им във Фейсбук News, които платформата ще стартира във Франция през януари 2022 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Компании 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Компании Реклама
Във Франция и, с цел да договарят с софтуерни колоси, до момента в който в Испания Гугъл разгласи на 3 ноември, че ще отвори още веднъж услугата си Гугъл News при започване на 2022 година В Австралия също беше признат закон, който задължава софтуерните колоси да заплащат на медиите за потребление на тяхното наличие.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Медиа и реклама
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР