Google се готви да пусне нова онлайн услуга за своите

...
Google се готви да пусне нова онлайн услуга за своите
Коментари Харесай

Google навлиза в банковия сектор

Google се готви да пусне нова онлайн услуга за своите клиенти - разкриване на разплащателни сметки. Технологичният колос подхваща тази стъпка, защото неговите съперници са все по-фокусирани върху потребителското финансиране. Проектът, в партньорство с американската банка Citigroup и с кодовото име Cache, се чака да започва през идната година, оповестява Тhe Guardian.

Клиентските сметки ще се поддържат от американския заемодател и дребната кредитна кооперация Stanford Federal Credit Union, която оперира под шапката на университета в Станфорд. Все още обаче от Гугъл не са оповестили, дали върху разплащателните сметки ще се начислява някаква такса.

През последната година Фейсбук разгласи, че работи върху цифрова валута, Apple вкара кредитна карта, а Amazon води договаряния с банки за въвеждане на персонални сметки за потребителите. Всеки от своя страна е евентуално да провокира страхове у потребителите и регулаторите, че софтуерните компании събират прекалено много информация за своите консуматори.

Новините към плана идват единствено ден, откакто бе разкрито съществуването на Project Nightingale - партньорството на Гугъл със здравния колос Ascendant, който може да даде на софтуерния колос достъп до персонални медицински данни на до 50 милиона американци.

Във вторник немският канцлер Ангела Меркел прикани Европа да поеме контрола върху своите данни от техническите колоси в Силициевата котловина и да откри „ дигитален суверенитет “, вместо да "разчита " на Amazon, Microsoft и Гугъл.

Въпреки че Гугъл обгръща голяма група от хора - 1,4 милиарда души постоянно употребяват Gmail - до момента всяко едно от финансовите оферти на механически колоси е имало проблеми. Няколко сътрудници се отдръпнаха от криптовалутата "Везни " на Фейсбук, откакто регулаторите се опълчиха, a сътрудникът на кредитната карта на Apple - Goldman Sachs, беше съден за изказване, че предлага дискриминационни кредитни предели.

Според Тhe Guardian Гугъл не възнамерява независимо да брандира своята услуга.

„ Нашият метод ще бъде да си партнираме тясно с банките и финансовата система “, сподели изпълнителният шеф на Гугъл Цезар Сенгупта. „ Това може да е малко по-дългият път, само че той е по-устойчив “, акцентира той. „ Ако можем да помогнем на повече хора да вършат повече неща по цифров метод, това би било добре и за интернет, и за нас “, добави Сенгупта.

Но до каква степен може да стигне Гугъл, с цел да убеди внимателната аудитория, че може да се оправи със съхранението и отбраната на тези персонални данни - е под въпрос. Според изследване на консултантската компания McKinsey&Company - едвам 58% от интервюираните консуматори са споделили, че ще се доверят на възможен финансов артикул, препоръчан от Гугъл. А друго проучване от 2017 година е открило, че 45% от потребителите във Англия са на мнение, че съществуващите банки оферират всички услуги, от които се нуждаят онлайн.

Дейвид Донован, експерт по софтуерно банкиране в Publicis Sapient, съобщи, че софтуерните компании си партнират с банки за справяне с регулаторните въпроси. „ Те биха могли да се окажат троянски кон с времето “, сподели Донован. „ Но банките също считат, че това е елементарен метод за придобиване на клиенти, тъй че тактиката може да бъде печеливша и за двете страни. “

Според Донован банките са обременени от старите технологии. Така че те ще би трябвало да надграждат, с цел да бъдат по-дигитални, или ще бъдат пометени от софтуерните компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР