Google пусна за пръв път своя браузър Chrome преди десет

...
Google пусна за пръв път своя браузър Chrome преди десет
Коментари Харесай

Google Chrome духна десет свещички

Гугъл пусна за пръв път своя браузър Chrome преди 10 години. Рекламиран като „нещо свежо при браузърите“, Chrome се появи на 2 септември 2008 година Най-напред той е в бета версия единствено за Windows преди да стане разполагаем за Linux и macOS година по-късно.
Chrome дебютира в миг, когато интернет общността е все по-разочарована от Internet Explorer, а Firefox набира скорост като известна опция.

Гугъл употребява съставни елементи от енджина WebKit на Apple, както и от Firefox на Mozilla, с цел да сътвори Chrome. По-късно компанията прави кода на браузъра отворен като част от своя Chromium project. Докато Microsoft има проблеми с придържането към отворените уеб стандарти с Internet Explorer, Chrome подчертава точно върху тях и HTML5 и даже минава сполучливо тестванията Acid1 и Acid2 при стартирането си.

Началото е мъчно – със известие, излъчено на 6 септември 2008 година по немската телевизия Tagesschau, Германската федерална работа за сигурност в осведомителните технологии предизвестява потребителите да не употребяват Гугъл Chrome, тъй като „ е незавършен (в бета версия) и също така е рисковано една компания да разполага с толкоз доста информация за потребителя, в допълнение към е-пощата Gmail и Гугъл Search. Десетилетие по-късно, Chrome към този момент има над 60 % дял при браузърите и върви на Windows, macOS, Linux, Android и даже iOS.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР