Голямото гласуване за избор на топ 10 на Чудесата на

...
Голямото гласуване за избор на топ 10 на Чудесата на
Коментари Харесай

Вотът за Чудесата продължава. Гласувайте

Голямото гласоподаване за избор на топ 10 на Чудесата на България продължава. По гледище на многочислените ни читатели, които ни писаха и позвъниха с апел да удължим времето за гласоподаване, оповестяваме, че то ще продължи до 15 януари 2020 година

Вотът стартира на 5 декември.

По мотив 10-ия празник на акцията „ Чудесата на България ” " Стандарт " предложи на вас – нашите читатели, дружно да изберем топ 10 на Чудесата на десетилетието. И по този начин още един път да отдадем заслуженото самопризнание на тези знаци от богатото ни културно-историческо завещание, които ни карат да се усещаме горди.

Подбрахме 20 знакови обекта, които са се трансформирали в обичани дестинации и чакаме да извършите избора си за ТОП 10. Критериите, по които сме подбрали обектите са няколко: осъществена реорганизация и консервация, социализация и цифровизация, доходи от туристически услуги, включване в районен маршрут, спомагателни атракции.

В момента черната позиция държи Панагюрското злато с 24% от гласовете. На второ място са Царевец и Трапезица с 20 на 100, следват Цари Мали град и Перистера с 18 и 17% от гласовете.

Няколко обрата претърпя класацията през последните дни. В началото на седмицата Крепостта на гълъба " Перистера " в Пещера зае безапелационно първото място. Но това окуражи хората от Самоков и те стремително започнаха да гласоподават за своята локална горделивост - именитата цитадела на Гая Плацидия Цари Мали град. Тя бе изцяло възобновена и се трансформира в невероятна туристическа атракция. Късноантичната римска цитадела е ситуирана е на хълма Св. Спас в планината Верила, над село Белчин, община Самоков. Цари Мали град стана знамение № 1 на България за 2013 година Реставрацията на крепостта бе идея на огромния българин Симеон Пешов, с който България се елементарни през септември.

В четвъртък вотът на читателите ни пренареди още веднъж топ 3 като изведе преди всичко Панагюрското злато.

В първите часове на тазгодишната ранглиста поведе най-старият град в Европа Провадия – Солницата. След това Царевец и Трапезица изравниха, малко по-късно водещата позиция зае Перперикон. Веднага след него се подреди Панагюрското злато. Ден по-късно Царевец и Трапезица задминаха Перперикон. В същото време обаче хората в Пещера започнаха да наваксват изгубената преднина и осигуриха първото място на „ Перистера ” във краткотрайното класиране.

В топ 10 на краткотрайното класиране влизат още Плиска и Велики Преслав, Перперикон, Античен Пловдив и Бачковският манастир. Но местата в класацията непрестанно се разместват.

Кампанията „ Чудесата на България ” в юбилейната десета година се организира с поддръжката на българския еврокомисар Мария Габриел, която дава отговор и за опазването на културно-историческото завещание в Европа. Тя е създател на предговора към неповторимото издание „ 40 митове за Чудесата на България ”, в което " Стандарт " за първи път събра магнетичните предания за замъци, манастири, естествени явления, съкровища и културно-исторически атракции. Книгата ще е на пазара на 18 декември 2020. Тя е специфичният ни подарък, за всеки, който се абонира за " Стандарт " през 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР