Голямата задушница през 2022 година се пада на26 февруари, събота,

...
Голямата задушница през 2022 година се пада на26 февруари, събота,
Коментари Харесай

Голяма задушница 2022

Голямата задушница през 2022 година се пада на26 февруари, събота, ден преди Месни заговезни. Месни заговезни е значим празник с преносима дата, който се чества постоянно в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за финален път преди началото на Великия пост е разрешено да се яде месо.

Задушница е ден, в който отдаваме респект на мъртвите. Това е антична традиция, която се съблюдава до през днешния ден. В църквите се организират специфични панахиди, с което се почитат починалите ни близки.

Задушниците постоянно са в събота, тъй като в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на починалите.

По време на всяка Задушница се поставят общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се слагат на земята, за душите на мъртвите. Това е съпроводено с думите, които се споделят и при раздаването на подавките – „ Бог да елементарни “.


Вярва се, че в случай че по време на хранене на общата софра към хората се появи пеперуда или мушичка, това значи, че душата на мъртвия се е върнала за малко, с цел да навести околните си.

Поради тази причина на много места е признато на масата да се оставя празно място, с цел да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия.



Още от ПОЛЕЗНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР