Голямата задушница е. Тази година денят се пада на 6

...
Голямата задушница е. Тази година денят се пада на 6
Коментари Харесай

Голяма задушница е! Защо се яде жито

Голямата задушница е. Тази година денят се пада на 6 март, събота, ден преди Месни заговезни.

Задушница е ден, в който отдаваме респект на мъртвите. Това е антична традиция, която се съблюдава до през днешния ден. В църквите се организират специфични панихиди, с което се почитат починалите ни близки.

Традицията повелява да се посети гроба им. Той би трябвало да бъде прелят с вино и прекаден с тамян. След това се раздават жито и храна за “Бог да елементарни мъртвите души “.

Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи. Обикновено на гроба свещениците правят парастас. Той е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молебствия, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е знак на възкресението, тъй като по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, в случай че първо не почине.

Виното е знак на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата религия, а пламъчетата припомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът значи чистата молитва, а цветята - добродетелите на умрелия.

Според православния канон слагането на храна на гроба на покойника е неправилно. Библията отхвърля това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този метод се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и пиво.

Сладкиши, месо и вино се раздават сред живите. Като вкусват от раздавките - да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, по този начин и на Задушница се раздава на небогати и нуждаещи се.

Всички задушници през годината са постоянно в съботен ден, когато Исус Христос бил също мъртвец и с тялото си е бил в гроба.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР