Голямата новина от вчера - решението Лукойл Нефтохим най-накрая да

...
Голямата новина от вчера - решението Лукойл Нефтохим най-накрая да
Коментари Харесай

Реакциите: какво представлява сделката с Лукойл?

Голямата вест от през вчерашния ден - решението " Лукойл Нефтохим " най-сетне да стартира да регистрира приходите си в България и по този начин да стартира да внася налози в нашата хазна, разбуни духовете на икономисти и финансисти. От една е явно положителната вест за нас - " Лукойл " ще се трансформира в един от най-големите, в случай че не и най-големият, поданик у нас. От друга страна е подозрението за някакъв тип " бартерна " договорка сред руснаците и държавното управление и най-много подозрението, че рафинерията ще извърши обещанието си. 

На първо място би трябвало да е ясно, че още през вчерашния ден вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев призна, че " Лукойл " е приел да реалокира облагите си тук, в случай че държавното управление извърши един от ултиматумите на компанията - да позволи износът на рафинирани артикули отвън страната. Това бе неразрешено от държавното управление " Петков " поради общите европейски санции. Служебният кабинет пък към този момент стартира процедурата по анулация на възбраната. Другите условия за осъществяване на внасянето на 700 млн. лева в хазната (хвърлените през вчерашния ден цифри бяха променяни най-малко 4-5 пъти по време на самата конференция, само че 700 млн. лева бе най-често срещаното) са също забавни - да нямало смяна в макроикономическата среда; заводът да работил при оптимално натоварване; да се употребил единствено вид " Уралс ", т.е. съветски петрол. 

Веднага след оповестяването обаче,,се появиха и първите подозрения за вероятните последствия на решението. Събрахме няколко разнообразни отзиви. 
Политическа партия: Руският недопечен нефт би трябвало да остава на българския пазар
Официална реакция тази заран пристигна от някогашните ръководещи от " Продължаваме промяната ". Те адмирират решението за пренасяне на производството и заплащането на налози у нас, само че са безапелационни, че съветският недопечен нефт би трябвало да остава на нашия пазар, с цел да паднат цените на горивата. 

" Тревожна е обаче поръчката за заобикаляне на духа на дерогацията, контрактувана от Политическа партия, а точно „ да няма възбрана за експорт на продуктите от преправка на съветски петрол ".

На първо място считаме, че това няма да бъде задоволително изискване за Европейска комисия. Преди три седмици Даниел Фери, представител на Европейска комисия, разгласи, че " лимитираната дерогация " цели " снабдяването на България с нефт поради характерната географска локация. Това не значи, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски страни ".

На второ място, припомняме, че концепцията на контрактуваната от кабинета „ Петков “ дерогация е ценовото преимущество на горивата, създадени от съветски недопечен нефт, да остава на българския пазар! 

Също по този начин е значимо да подчертаем, че без дерогацията, България щеше да е длъжна от 5 декември да спре вноса на съветски недопечен нефт, което щеше да докара до дефицит на нефт и петролни артикули в страната ", се споделя в позицията на " Продължаваме Промяната ", пишат от партията. 
Демократична България: Тези 700 милиона лв. от " Лукойл " не са птичка в ръката
Рано тази заран мнението си по тематиката даде и Владислав Панев - съпредседател на " Демократична България ". По думите му, съгласата на " Лукойл " да заплаща отговорностите си у нас е добра вест, тъй като действително не го е правила от 2007 година.  За първи път тази година разгласи, въпреки и алегорична, облага от 70 милиона лв..

Относно 700-те милиона доход за бюджета за следващата година, които разгласи планирано вицепремиерът Христо Алексиев, Панев разясни, че това може да се получи при натовареност на рафинерията " на макс ", държавното управление да контракти продължение на дерогацията за продажба на създадени от " Лукойл " нефтопродукти, както и в случай че се резервира маржът сред " Уралс " и " Брент ".

" Нещата висят във въздуха. Тези 700 милиона лв. не са птичка в ръката никога. "

Владислав Панев пояснява изказванията на служебното държавно управление като " сделка от вида и вълкът утолен, и агнето цяло " и " изпреварващ удар, с цел да може да приключи и настояванията – и нашите, и на други парламентарни партии, за по-справедливо облагане на тези свръхпечалби ".

Сега съгласно него, " облагайки единствено една част от облагите на компанията, подтикваме още по-голям импорт на съветски нефт, без това да се отрази на цените по бензиностанциите ".

" Тоест ние освен заобикаляме глобите. Ние насърчаваме по този метод покупките от Русия. От свръхпечалба над 2 милиарда лв. ще влязат, при сегашните маржове, 700 милиона лв.. Ако всичките тези пари се дадат за понижение на цените на горивата, може би към 50 стотинки на литър гориво. "

ГЕРБ: Тате ще ми купи колело, но различен път
Подобно - неособено въодушевено - бе и мнението на енергийния специалист на ГЕРБ - Делян Добрев. Още в понеделник вечерта той написа фейсбук статус, който може да бъде систематизиран с началните му думи - " Лукойл/Литаско щели да насочат облагите към България и да платят 700 млн. лева налози, но следващата година (тате ще ми купи колело, но различен път). "

Според Добрев, парите, които " Лукойл " би трябвало да внесе не са 700 млн. лева, а над 1,2 милиарда лева. 

" Второ, няма да са 700 милиона, по-скоро може да са 0 милиона, тъй като тази сделка зависи от положителната воля и сръчността на счетоводителите на Лукойл/Литаско

Трето, в случай че Лукойл/Литаско желаят да ни потвърдят, че са доброжелателни да внесат 1,2 милиарда лева за тази година непринудено, преди да сме ги пуснали в кошарата. 

Четвърто, в случай че не ги внесат непринудено какво вършим? Свръхпечалбите от февруари до в този момент опрощаваме ли им ги?

Пето, по какъв начин ще компенсирате уязвимите семейства като няма нов бюджет? 

Шесто, кой ще е отговорен следващата година като се окаже, че със счетоводни интервенции са скрили облагата? Или разчитаме на късата памет на гласоподавателя? ", написа Добрев. 


Експертите: Преместването на активите на " Лукойл " у нас няма да се отрази на цените на пазара
Такова мнение пък изрази  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му рафинерията би трябвало да работи с съветски нефт, с цел да може да осъществя облага, която в следствие да влезе в държавната хазна.

" Рафинерията " Лукойл " би трябвало да оперира с съветски нефт и да може да изнася тези артикули. На първо място с съветски нефт, тъй като в случай че не обработва този съветски нефт, няма да има тази разлика сред Брент и Уралс. Така облагата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкоз по-голяма ще е и облагата, толкоз повече ще е и данъкът, който рафинерията ще заплати в България. И е обикновено да се продължи да се работи с съветски нефт. "

По отношение на обстоятелството за какво би трябвало да изнася рафинерията, той сподели, че продукцията, която тя прави, е много огромна и към 40% от нея се осъществя на българския пазар. Не може да прави по-малко, тъй като няма да бъде рентабилна и няма да заплаща доста налози, добави Светослав Бенчев.

Енергийният специалист Евгений Кънев пък е доста по-критичен в собствен пост във фейсбук, в който назовава вчерашното решение " PR захарче на Румен Радев ". 

" На процедура обаче, компанията - макар ширещата се илюзия, че на равнище благосъстоятелност не е съветска - е главен контрибутор в съветския бюджет, където отиват милиарди да финансират войната на Путин ", написа Кънев. 

В дългия си текст той разяснява корпоративната конструкция на компанията, която е доста по-сложна, в сравнение с допуска логиката. И приключва:

" И по този начин идва мястото на " подаръка " от 700 млн. лева Преместваме си интервенциите със седалище Бургас - споделя " Лукойл " - което ще ви даде годишно 700 млн. в бюджета - само че САМО в случай че продължи износът. Иначе няма по какъв начин.

За да продължи износа, България би трябвало да влезе в спор с Европейската комисия. И това сигурно ще го забележим в идващите дни. Рафинерията умерено може да работи и с неруски нефт, само че тогава кой ще купува съветския и кой ще финансира войната на Путин?
Заблуда е, че ще плащаме цената на съветския нефт, а не цената на брент петрола по бензинстанциите. Ако изобщо нещо влезе в бюджета от тази разлика - то това ще е цената на продължение на нашия колониален статут. Затова Радев към този момент удължи и концесията на " Лукойл " за Росенец - с която едва ли ще ни одобряват скоро в Шенген.

А по какъв начин се заплащат 700 млн. лева в бюджета? Те биха представлявали 10% от чистата облага от 7 милиарда лв., която ще отиде в Русия. "

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР