Турската икономика е нараснала с 5.7% през първото тримесечие на

...
Турската икономика е нараснала с 5.7% през първото тримесечие на
Коментари Харесай

Турската икономика бележи ръст от 5,7% за първото тримесечие

Турската стопанска система е повишена с 5.7% през първото тримесечие на тази година , надлежно на упованията, демонстрират формалните данни, оповестени в петък. Ръстът е подхранван от мощното вътрешно търсене, предава Ройтерс.

Очаква се обаче икономическият напредък да се забави през останалата част от годината заради агресивното стягане на паричната политика от централната банка на фона на възходящата инфлация, което тежи върху икономическата интензивност. Според изследване на Ройтерс, стопанската система се чака да нарасне с 3.15% през 2024 година Прогнозите, оповестени през септември, демонстрират, че държавното управление чака стопанската система да нарасне с 4% тази година.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек съобщи, че с помощта на предвидимите политики, основани на правила, страната се насочва към по-балансиран и резистентен напредък тази година. " Индикаторите за второто тримесечие демонстрират, че балансирането на стопанската система продължава. Виждаме уравновесен напредък през 2024 година с позитивен принос от чистото външно търсене, " сподели Шимшек в изказване.
 Ердоган успокоява, че фискалната политика няма да увеличи инфлацията
Ердоган успокоява, че фискалната политика няма да увеличи инфлацията

Стремим се към резистентен спад на инфлацията, а не към краткотрайно облекчение, акцентира Ердоган

Турската стопанска система набъбна с 4.5% през 2023 година и с 4% през първото тримесечие на същата година, макар забавянето при главните търговски сътрудници и

Централната банка на Турция усили своята съществена рента с общо 4,150 базисни пункта в цикъл на стягане от предишния юни, достигайки 50% през март , базирайки се на утежняване на инфлационните вероятности. Банката резервира главната рента постоянна от този момент и даде обещание да работи, в случай че инфлационните вероятности се влошат. Очаква се годишната инфлация този месец да доближи към 75% , съгласно изследване на Ройтерс и централната банка. През април годишната инфлация беше 69.8%.

Икономистите споделят, че нарастването на минималната заплата и идните покупки на семействата в очакване на по-висока инфлация са подхранвали мощния напредък преди локалните избори на 31 март. Дори при по-строги парични условия, брутният вътрешен артикул (БВП) през първото тримесечие набъбна с 2.4% по отношение на предходното тримесечие на сезонно и календарно поправена основа, демонстрират данни от Турския статистически институт.

През първото тримесечие общата добавена стойност се е нараснала с 11.1% в строителството и с 5.5% в осведомителните и информационните технологии. Крайното ползване на семействата е повишено със 7.3%. Износът е повишен с 4%, до момента в който вносът е намалял с 3.1% през интервала, демонстрират данните.
 Демокрацията и Турция
Демокрацията и Турция

Едно нещо е несъмнено, най-малко към този момент изборите са конкурентни и резултатите са истински
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР