Голямата битка по време на партийните консултации ще е не

...
Голямата битка по време на партийните консултации ще е не
Коментари Харесай

Премиерът ясен, битката - за шеф на БНБ

Голямата борба по време на партийните съвещания ще е не за министър председател, а за още три основни поста в страната с обичайно дълъг мандат, научи " Стандарт ".

Името на министър-председателя е ясно, само че до връчването на мандата за кабинет няма да бъде обявено. Позицията на партията на Слави Трифонов по този въпрос е безапелационна. Премиерът няма да бъде мотив за партийни сделки. 

Това обаче не значи, че партиите ще отидат с празни папки и без кандидатури на диалозите си с " ИТН ". Заедно с политиките, които би трябвало да бъдат приоритет за страната, партиите на смяната ще сложат на масата за разискване овакантените места в финансовия, енергийния и правосъдния бранш.

Най-сериозна ще е борбата за шеф на Българска народна банка. Предложението за започване на процедурата бе импортирано от " ИТН " още в края на предишното Народно заседание, само че времето не стигна, с цел да се задейства. В четвъртък шефът на Народното събрание Ива Митева разгласи вакантните високи постове в страната, като напомни, че едно от тях е точно гуверньорът на централната банка.

Ще повтори ли Димитър Радев мандата си е въпрос както на политически сделки, по този начин и на персонално негово решение, поради обстоятелството, че завършва сполучлив мандат, в който бе нормализирана банковата система след банкрута на КТБ, а също така България влезе в чакалнята на еврозоната. 

Решението на Димитър Радев значително ще зависи и от имената на новите подуправители, чийто мандат изтича дружно с неговия. 

На дневен ред е още кандидатура за ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране. Иван Иванов от месеци е с изминал мандат. Наследникът му ще има основно значение. Той ще би трябвало да тушира почналото към този момент публичното напрежение поради постъпването на газ, ток, парно и вода. 

По време на партийните съвещания сигурно ще стане въпрос и за още два основни поста - началник на инспектората на Висш съдебен съвет и зам.-началник на Националното бюро за надзор на СРС-ата. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР