Голямата българска поетеса Дора Габе оживява в игралния филм на

...
Голямата българска поетеса Дора Габе оживява в игралния филм на
Коментари Харесай

Дора Габе оживява във филма „Птицата“

Голямата българска поетеса Дора Габе оживява в игралния филм на режисьора Галина Кралева „ Птицата “. С лентата, която бе снимана през 2003 година в разнообразни български градове и изобилства от красиви естествени гледки, ще бъде почетена паметта на Галина Кралева, която умря на Великден тази година. Събитието ще се състои на 13 юни (понеделник) от 18,30 часа в столичното кино „ Одеон “.



Бойка Велкова

„ Птицата “ може да бъде наименуван дамски филм, защото дами кинотворци се сплотиха за снимането на игрална лента по поетичната книга „ Някога “ на Дора Габе. Сценарист е известната поетеса и преводач Валентина Радинска, оператор е най-известната жена оператор в България Светла Ганева, а в основната роля е надарената актриса Бойка Велкова. Композитор е маестро Любомир Денев, който особено написа музиката за кино лентата и за песните към него.

Поп и джаз певицата Румяна Коцева извършва песента по стихове на Дора Габе „ Потърсете ме в раната на цветето “, а Петя Станчева извършва песента „ Свети “ по текст на Валентина Радинска.



Галина Кралева
На среща с възпитаници идва известната поетеса Нора. Едно от децата се интересува по какъв начин е станала писателка. Това е мотив зрялата жена да се върне в детството. Това е в резюме сюжетът на „ Птицата “. Повестта на Дора Габе „ Някога “ заема характерно място в творчеството на поетесата.

(платено съобщение)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР