Голяма тревога в БАН за българския език. Учените от Академията

...
Голяма тревога в БАН за българския език. Учените от Академията
Коментари Харесай

Голяма тревога в БАН, акция за защита на българския език

Голяма паника в Българска академия на науките за българския език. Учените от Академията  ще насочат апел за отбрана на благосъстоянието на българския език към Министерствата на образованието и културата, висшите учебни заведения, депутатите от всички партии, обществените персони и медиите. Планирана е конференция от 10:30 в зала „ Академик Иван Евстратие Гешов “ на Академията.

Учените са разтревожени от всеобщото неспазване на главните правила за приложимост на българския език и ускореното нахлуване на чуждици - това се схваща от апела за отбрана на езика, оповестен на страницата на Българската академия на науките.
-->
Да се почита и обича родния език и просвета са полезности, които би трябвало да се отстояват, а издигането престижа на езика би трябвало да се трансформира в национална идея, с цел да може с общи старания и съответни дейности да съхраним езиковата си просвета и да наложим граматично интонационно вярна книжовност, безапелационни са учените.

ЕТО ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ПРИЗИВА НА Българска академия на науките:

ПРИЗИВ

на Българската академия на науките

за отбрана благосъстоянието, хубостта и звучността на българския език, могъща опора на националната ни еднаквост, съхранил се през вековете като един от най-древните езици с неоспорим принос към човешката цивилизация.

Българската академия на науките показва мощна паника за положението на обществената тирада. „ Езикът заветен на нашите предци “ през днешния ден е тежко деформиран от всеобщо неспазване на главните му правила и мощно нечист от ненужни чуждици, за които съществуват прелестни български думи. Свидетели сме на редовно подценяване на връзката сред език, литература, история, просвета и тяхната значителност за публичното развиване. Все повече тези, които се занимават с българския език и българската просвета, незаслужено губят авторитет в обществото, а то губи сензитивност към похищенията върху езика, към неприемливите способи, по които се употребява речта в общественото пространство.

Нашата угриженост за вярна българска тирада произлиза и от изначалната задача на Българска академия на науките за запазване на българския език и българската тирада, на българското обучение, нематериалност и просвета, на публичните нрави и националната ценностна система.

Ръководени от разбирането за нужда от издигане престижа на езика в обществото в национална идея, ние се обръщаме към Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, висшите учебни заведения, депутатите от всички партии, обществените персони и изключително към българските медии с техните огромни благоприятни условия за съхраняването на езиковата просвета и за налагане на граматично и интонационно вярна книжовност. Да обединим напъните си за неотложни и съответни дейности.

Да се цени, почита и обича родния език и просвета, да се отстояват тези полезности пред света би трябвало да се трансформира в свещено наше обвързване, с цел да се съхраним като българи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР