Голяма радост за 300 000 пенсионери на 1 април. И

...
Голяма радост за 300 000 пенсионери на 1 април. И
Коментари Харесай

Голяма радост за 300 000 пенсионери: НОИ обяви промяна с пенсиите им от 1 април

Голяма наслада за 300 000 пенсионери на 1 април. И не, не е първоаприлска смешка. Над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април. Разпоредбата е част от Кодекса за общественото обезпечаване.
Новите по-високи размери на изплащаните пенсии в всеобщия случай ще са по сметките на хората още с заплащането за април.
Институтът взема поради спомагателния стаж, насъбран от предходната година, за което разполага с данни от масивите с. През 2023 година междинното реализирано нарастване преизчислените от 1 април 336 000 пенсии е 30 лева, сподели Любомира Язаджиева, шеф дирекция „ Пенсии “ в осигурителния институт.
Пенсионери, които не престават да работят и се обезпечават на приход, по-висок от този преди пенсионирането, е по-изгодно да изискат преизчисляване, с изключение на за спомагателен стаж и с застрахователен приход, за което подават еднократно заявление.
„ Ако лицето преди пенсионирането си години наред е работило на висок застрахователен приход, примерно сред междинния и оптималния, тогава в действителност е належащо да продължава да работи на висок приход, с цел да е удобно това за него “, сподели Язаджиева, представена от БНР.
„ Ако обаче откри, че този приход не е задоволителен, с цел да докара до увеличение на самостоятелния коефициент, тогава пенсията му се преизчислява единствено с в допълнение положения застрахователен стаж след пенсиониране “, разясни тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР