Голяма е вероятността да стигнем до предизборен бюджет, предвид поведението

...
Голяма е вероятността да стигнем до предизборен бюджет, предвид поведението
Коментари Харесай

Опасност от предизборен бюджет! Какво казват икономистите?

Голяма е вероятността да стигнем до избирателен бюджет, поради държанието на партиите и възможностите да се сформира постоянен кабинет. Това предизвести пред Българска национална телевизия икономическият и финансов анализатор Михаил Кръстев.

“През последните години имахме няколко случая, в които имахме нов бюджет или актуализация, които се вършат от длъжностен министър или държавно управление, което си отива. Резултатите са налице - фискалната политика извънредно притеснително поема в посока на свръхдефицити, бюджетът - избрахме допустимо най-лошия миг да преминем от строга фискална политика към политика на по-отпусната обществена страна ”, продължи той.
-->
Според него прогнозите на финансовото министерство за 2023 година са доста притеснителни - недостиг от над 6%, от над 11 милиарда лв.. “Като би трябвало да напомним, че през 2023 година следва и падеж на остарял дълг в размер на над 3 милиарда лв. ”, добави икономистът.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов подсети, че все още публично проектобюджет няма, няма и публична прогноза. “Това, което се изкараха като цифри, са базови сюжети, в случай че се мултиплицират разноските, които към този момент са признати за тази година с актуализацията през лятото ”, посочи той.

По думите му през последните 7 години това, което се залага като недостиг, като разноски и доходи, не се извършва.

“Планираме дефицити, отчитаме остатъци или към уравновесеното салдо и сме една концепция по-близо към една по-строга консолидация, в сравнение с законодателната власт в България гласоподава на изпълнителната всяка година. Тази година ще е същото - споделя се, че дефицитът ще бъде към 6-7 милиарда, само че поради че Брутният вътрешен продукт за инфлацията ще бъде по-висок от заложения ”, предвижда Костов.

За него идва времето на рационалните диспути и “независимо, че бюджетът е под напрежение, ситуацията не е толкоз зле, колкото се разказва ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР