Голяма драма с мандатите беляза предизборната кампания, която вече тече

...
Голяма драма с мандатите беляза предизборната кампания, която вече тече
Коментари Харесай

Голяма драма с мандатите. Депутати горят, щабовете врят

Голяма драма с мандатите беляза предизборната акция, която към този момент тече с цялостна мощ, без значение че официално 48-ото Народно заседание към момента не е необуздано. Причината е преброяването на популацията, данните от което постановат преразпределение на броя депутати, които се излъчват от всеки един от 31-те изборни региона.

Според изборните спецове по-малки региони като Видин или Смолян, да вземем за пример, би трябвало да излъчват по трима депутати. Но в Изборния кодекс ясно е записано, че най-малкият брой народни представители, които могат да се избират в един МИР, е 4.
-->
6 региона гърмят с един мандат, научи " Стандарт ". Това да Видин, Ловеч, Монтана, Плевен, Русе и Пазарджик. Три от шестте места отиват в 23 МИР - София. По един повече получават Варна и Добрич. Шестият мандат към момента не е намерил мястото си. Говори се, че ще отиде в 24 МИР-София, само че може да е и в Пловдив, изясняват източниците ни.

Треска за пренареждане на депутати е превзела партийните централи. Спецовете по избори във всяка от тях трескаво пресмятат сега кой гори и къде да го реалокират в листите, с цел да стапят колкото може повече емблематични лица.   Настъпват промени в броя на депутатите, които ще съставляват една трета от България, пресмятат от Централната изборна комисия, до момента в който чакат президентът Румен Радев да издаде декрет за насрочване на вота.

В 10 региона ще има друг брой депутати от до момента определените, твърди за бТВ и изборният специалист проф. Михаил Константинов.

На картата се вижда, че многомандатни изборни региони като София, Пловдив и Варна печелят в допълнение от един до три мандата. Други шест региона обаче евентуално ще изгубят по един мандат, споделя Константинов.

Разпределението на мандатите по партии не зависи от това какъв брой мандата се избират във всеки регион, изясни той.  „ Зависи обаче кои ще бъдат депутатите. Например, 23-ти регион в София ще излъчи 19 депутати, а в Търговище или в други региони - това ще е един народен представител по-малко. Но това не касае депутатите от всяка партия, по тази причина споделям, е става дума за Радини безредици “, съобщи Константинов.

Той е безапелационен - не се ощетяват региони в страната за сметка на други.

Ощетени обаче са гласоподавателите отвън страната, обръща внимание Стефан Манов, член на публичния съвет към ЦИК. Според него вотът от чужбина е неравно третиран, по отношение на гласоподавателите у нас.

„ Докато гласоподавателите в страната могат да изберат освен партия, само че и преференциален претендент от листите в техния регион, отвън страната гласоподават единствено за партия – т.е. техните гласове не вземат участие в разпределянето на мандатите по партии “, безапелационен е той.

Очаква се тази седмица ЦИК да се произнесе за броя на мандатите в многомандатните изборни региони. Изборни специалисти смятат, че опцията „ хартиена бюлетина “ ще върне до урните към 300 000 гласоподаватели - без това до докара до нощуване на членове на секции в Районните изборни комисии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР