“Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна

...
“Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна
Коментари Харесай

Денков за “Лукойл Нефтохим”: Изненадан съм от информация в доклада. Схемата със сакнциите…

“Голяма част от информацията в този отчет в действителност беше известна и преди този момент. Няма особена изненада с изключение на скалата, в която се развива цялата тази скица за заобикаляне на глобите. ”
Така министър председателят Николай Денков разяснява излезлия по-рано през днешния ден отчет на “Глобъл Уитнес “, основания в София Център за проучване на демокрацията и Центъра за проучване на силата и чистия въздух, от който излиза наяве, че притежаваната от „ Лукойл “ рафинерия „ Нефтохим “ заобикаля възбраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с артикули, създадени от съветски нефт.
“Това, което би трябвало и може да се направи, е да се работи съгласно законите. А там, където законите са безсилни, да бъдат усъвършенствани. Много приказки бяха казани във връзка с дерогацията и за какво тя се удължава, само че дано да припомня още веднъж – дерогацията в действителност се съкратява, тя беше до края на 2024 година, а в този момент с решение на Народното събрание сме я съкратили до месец октомври с концепцията, че последователно би трябвало да се премине към неруски петрол, с цел да сме сигурни, че на пристанището няма да липсва петрол и оттова рафинерията да не може да работи ”, сподели Денков.
“Но това е тематика, която е друга от тази по какъв начин посредством прекачване от един танкер в различен танкер или посредством вкарване с подправени документи в други страни “Лукойл ” заобикаля съответните регулации. Това не е в пълномощията на българското държавно управление да се оправи с него, акцентира той.
”Това, което е пълномощията ни и към този момент е направено, е да се покачат доста налозите, които би трябвало да заплаща “Лукойл ”, с цел да може да намалеят свръхпечалбите, които са представени в този материал, и надлежно от една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, а въпреки това да се покачат средствата, които влизат в българския бюджет ”, сподели министър председателят, представен от 24 часа.
“Всичко, което е обвързвано с и групировка във връзка с дейностите на “Лукойл “, постоянно е било разполагаем и в никакъв случай не е било крито. Това е една от тематиките, която обсъждахме с госпожа Кьовеши. Има инструкция, която изисква всяка страна членка да сътвори координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават глобите. Когато влязохме в държавното управление, се оказа, че няма придвижване в тази посока. Нямаше механизъм. Започнахме да го сътворяваме преди месец-месец и половина, само че това, което сложи госпожа Кьовеши е, че нямаме наказателни сформира, които да са свързани с нарушаването на глобите. Това е развой, който не е почнал, само че е имало диалози с правосъдния министър ”, уточни Денков.
Лаура Кьовеши пък дефинира диалозите си с премиера и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел като „ доста градивни “.
„ Беше извънредно значимо да получим поддръжка, че за това държавно управление битката с корупцията е висш приоритет. Това значи непрекъснат разговор с Европейската прокуратура и единни дейности “, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР