Голяма част от хлебопроизводителите, които имат по-голям разход на енергия

...
Голяма част от хлебопроизводителите, които имат по-голям разход на енергия
Коментари Харесай

Големите производители на хляб са застрашени от фалит

Голяма част от хлебопроизводителите, които имат по-голям разход на сила и нямат разход на държание могат да затоврят през второто тримесечие на 2022 година Основната причина е цената на силата.

Това съобщи ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите в България Марияна Кукушева пред Нова телевизия.

Никога до момента в последните години не е имало толкоз скъпо брашно, в никакъв случай не сме имали опция да предвидим каква ще е цената на силата, изясни Кукушева. Ние знаем цената на нашата продукция сред 10-то и 15-то число, когато получаваме фактурите с цените на силата. Ние сме най-енергоемкият отрасъл в областта на хранителното произвеждане, уточни тя.

Кукушева уточни, че няма самун на склад и няма осребряване на цена, в случай, че хлябът се създава през нощта и се зарежда заран. Един човек за един месец използва 10 хляба, само че нарастването не е повече от 5-6 лв. от бюджета на съответния човек. В момента ние плащаме извънредно високи налози и ДДС-то на хляба пораства с всеки минал месец, уточни Кукушева. Тя настоя страната да подкрепи обществено уязвимите групи. По време на предизборните срещи хлебопроизводителите получили поддръжка от договарящите партии за сформиране на държавно управление, само че към момента не са получили покана за среща. Ако мярката не се вкара, то казусът на обществено уязвимите групи ще бъде голям, предизвести Кукушева. Тя чака извънредно сложна зима.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР