Голяма част от българите съзнателно търсят и купуват фалшификати, без

...
Голяма част от българите съзнателно търсят и купуват фалшификати, без
Коментари Харесай

Българите съзнателно купуват фалшифицирани стоки без да са наясно с последиците

Голяма част от българите умишлено търсят и купуват имитации, без да осъзнават рисковете за здравето и живота си, съобщи кореспондент на БГНЕС.


За миналата година в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) са импортирани фалшивицирани артикули на стойност над 16 милиарда евро, което е лишило от работа над 200 хиляди души.

На фона на този обезпокоителен факт, въз основа на който Европейски Съюз всяка година губи милиарди евро, се оказва, че огромна част от хората в България са удовлетворени, че купуват имитации на известни марки и даже ги търсят изцяло умишлено, без въобще да наясно с рисковете, които поемат, когато купуват подправени артикули.

В това отношение, обаче, България не се разграничава значително по отношение на останалите страни-членки и казусът с вноса и търсенето на подправени артикули е общоевропейски.

Най-често фалшифицираните артикули, които влизат на българския пазар, са козметика, дрехи, обувки и авточасти.

„ Една подправена авточаст може да ви коства живота или най-малкото съществени пострадвания, може да стане причина за автопроизшествие “, изясни пред БГНЕС изпълнителният шеф на Българската национална асоциация „ Активни консуматори “ Богомил Николов, който беше потърсен за коментар по тематиката.


Неоригиналният артикул в доста огромна част от случаите е причина за гърмящи или запалващи се акумулатори на електроуреди. Дори и заместителят да е по-евтин, той не е толкоз безвреден и може да докара до произшествия и пострадвания, по тази причина е по-добре човек да влага малко повече пари, само че в автентичен артикул.


Най-опасни, обаче, са медикаментите.

„ Има търговия с подправени, неоригинални медикаменти през интернет, които безусловно могат да убият човек и по тази причина с тях би трябвало доста да се внимава “, изясни Николов.

Сред най-фалшифицираните хранителни артикули, които влизат на българския пазар, е зехтинът. Оказва се, че това е международен проблем и не се случва единствено в България, и въпреки да няма толкоз огромна заплаха за здравето, подправеният артикул въпреки всичко нанася стопански вреди.

И в случай че преди години вносът на подправен алкохол беше всеобщ, то той в този момент е доста обратно в листата и случаите са доста лимитирани и спорадични.

Ако се води систематична държавна политика за събиране на данни от лечебните заведения по отношение на пострадванията, които са породени от рискови артикули, от самите производители на истински артикули, чиито артикули са били фалшифицирани, както и от митниците, казусът с желанието на някои консуматори да купуват подправени артикули, които са по-евтини, по отношение на истинските, само че и с по-ниско качество, рискови за здравето или животозастрашаващи, би могъл да се минимизира.

Когато потребителят пазари през някой китайски уеб страница и си поръча един подобен конвенционален артикул, то той най-често идва под формата на заготовка или на доставка с доста ниска стойност, която е освободена от митнически данъци, тъй че доста мъчно може да се откри подобен съвършен граничен надзор.

Отговорност на потребителите е да са по-запознати с рисковете и да претеглят изгодата и риска при закупуването на по-евтини, само че по-некачествени артикули, тъй като подправените артикули по предписание са по-некачествени.

„ Много мъчно ще намерите образци, в които един подправен артикул е с равно или по-добро качество от това на истинския “, безапелационен е изпълнителният шеф на „ Активни консуматори “.

И макар, че огромна част от хората у нас умишлено търсят и купуват подправени артикули, от ден на ден хора, които си дават сметка, че евтиното може да излезе скъпо, надлежно и търсенето на подправени артикули понижава, въпреки наклонността да е мудна и да не може да се каже, че това е всеобща процедура. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР