Голям облак със серен диоксид от изригването на вулкана Кумбре

...
Голям облак със серен диоксид от изригването на вулкана Кумбре
Коментари Харесай

Облак от изригнал вулкан лети към България, носи ли киселинен дъжд

Голям облак със серен диоксид от изригването на вулкана Кумбре Виеха на Канарските острови, ще премине над Балканския полуостров, сочат прогнозите на Европейската мониторингова система “Коперник ”.

Вулканичната интензивност на остров Ла Палма генерира големи количества от този газ, които теченията отнасят на хиляди километри, заяви Нова телевизия. Прогностичните модели на системата “Коперник ” демонстрират, че серният облак се чака да премине над България през днешния ден и събота. Благодарение на преноса на топъл въздух от Средиземноморието, той се движи от запад на изток, като рисковата централизация е на височина към 5 000 метра. По-ниско, на 1500 метра безцветният газ, апетитен за рисков атмосферен замърсител е със доста по-ниски равнища, сочат данните.

За хората директна заплаха по нашите географски ширини няма. Данните на “Коперник ” сочат, че в ниските атмосферни пластове концентрацията на серен диоксид вследствие на вулканичното изригване е оскъдна. При образуването на преваляванията по-високо в атмосферата обаче, е допустимо серният диоксид да усили киселинността.

В събота прогнозите дават обещание изсъхнало време съвсем над цялата страна. На изолирани места, най-много в Северозападна България, въпреки всичко може да превали. А съществуването на серен диоксид би могло да породи киселинен дъжд. Според специалисти, поради огромните дистанции и мощните ветрове във високите пластове на атмосферата концентрацията на серен диоксид над Балканите ще е надменно ниска, с цел да сътвори терзания за индивида.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР