Голям ден за най-влиятелната българка в Европа. Очаква се Съвет

...
Голям ден за най-влиятелната българка в Европа. Очаква се Съвет
Коментари Харесай

Голям ден за най-влиятелната българка в Европа

Голям ден за най-влиятелната българка в Европа. Очаква се Съвет " Общи въпроси " да утвърди дефинитивно Илиана Иванова за еврокомисар по нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта.

Това ще бъде и последната процедура преди встъпването ѝ в служба, откакто предходната седмица Европейският парламент поддържа кандидатурата й с голямо болшинство.
-->
Иванова ще наследи на поста Мария Габриел, която сега е вицепремиер и министър на външните работи.

Илиана Иванова е политик и икономист, член на Европейската счете палата.

Родена е в Стара Загора, приключва ГПЧЕ " Ромен Ролан ". През 1998 година се дипломира с бакалавърска степен по интернационалните стопански връзки от Икономическия университет във Варна. През 2004 година пази магистърската си дисертация по интернационалните финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона.

Придобива разнообразна експертиза по време на работа си в американски финансови и банкови институции. Преди това работи като координатор по интернационалните финансови институции в Министерство на земеделието и храните у нас.

Илиана Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 година до 2012 година По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен надзор, заместник-председател на специфичната комисия по икономическа, финансова и обществена рецесия, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите, заместник-член на Комисията за стопански и парични въпроси.

От 1 януари 2013 година е член на Европейската счете палата. На 21 септември 2016 година е определена за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в областта на структурните политики, превоза и енергетиката. През септември 2018 година е определена за втори мандат декан на одитен състав II.

Говори български, британски, френски, немски и съветски език.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР