Голям брой севернокорейци изглежда са били репатрирани от Китай, каза

...
Голям брой севернокорейци изглежда са били репатрирани от Китай, каза
Коментари Харесай

„Голям брой“ севернокорейци вероятно ще бъдат депортирани от Китай, казва Сеул

" Голям брой " севернокорейци наподобява са били репатрирани от Китай, сподели министерството на обединяването на Сеул в петък, потвърждавайки изказванията на голям брой правозащитни групи.

Повечето от десетките хиляди севернокорейци, които са избягали от репресиите и бедността вкъщи, са създали сложното, високорисково пътешестване през сухопътната граница на страната с Китай, където са изправени пред арест и допустимо депортиране.

Активисти споделят бегълците са изправени пред тежко наказване или даже смъртна присъда, в случай че бъдат принудени да се върнат вкъщи.

" Изглежда правилно, че огромен брой поданици на Северна Корея са били репатрирани в Северна Корея от трите североизточни провинции на Китай, " обединяване Говорителят на министерството Koo Byoung-sam сподели пред кореспонденти, без да уточни прецизен брой.

„ Нашето държавно управление съжалява за тази обстановка и повдигна съществено този въпрос пред Китай, наблягайки нашата позиция “, добави той.

Позицията на Южна Корея е, че под при никакви условия севернокорейските дезертьори, живеещи в чужбина, не би трябвало да бъдат наложително репатрирани в Северна Корея срещу свободната им воля ", сподели той.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин в четвъртък отхвърли да отговори на съответни искове за депортиране, като сподели, че " няма такова нещо -наричани " севернокорейски дезертьори " в Китай ".

" Китай постоянно е поддържал отговорно отношение към хората от КНДР (Северна Корея), които влизат нелегално в Китай по стопански аргументи, и продължава да се отнася вярно с тях в сходство с комбинираните правила на вътрешното право, интернационалното право и хуманитаризма “, сподели той пред кореспонденти на всекидневен брифинг за пресата.

Съобщението на Сеул идва, откакто южнокорейският ежедневник Chosun Ilbo цитира правозащитни групи, съобщавайки, че Пекин е репатрирал към 600 севернокорейци в нощта на 9 октомври.

Human Rights Watch настрана сподели, че Пекин е „ върнал принудително “ повече от 500 севернокорейци в родината им.

Китай е най-силният съдружник на Северна Корея и най-важният търговски сътрудник.

Елизабет Салмон, специфичният докладчик на Организация на обединените нации по отношение на правата на индивида в Северна Корея, пресметна, че почти 2000 севернокорейски дезертьори сега са държани в Китай.

Съгласно двустранен граничен протокол от 1986 година на севернокорейците не е позволено да търсят леговище или презаселване в Китай и вместо това биват депортирани назад, съгласно HRW.

„ Правителствата би трябвало да осъдят последните връщания на Китай и да призоват за преустановяване на бъдещите насилствени връщания “, се споделя в изказване на правозащитната група.

„ Китайското държавно управление би трябвало да даде на управляващите на Организация на обединените нации достъп до севернокорейски арестувани и или дават на севернокорейците статут на емигрант, или им обезпечават безвредно прекосяване към Южна Корея или други страни. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР