Голям брой рок и метъл групи с големи успехи имат

...
Голям брой рок и метъл групи с големи успехи имат
Коментари Харесай

Тежките моменти на 7 рок групи

Голям брой рок и метъл групи с огромни триумфи имат и своите премеждия и несгоди. Въпреки това са отказали да изгубят вяра и да спрат да творят обичаната си музиката. Тежките моменти даже са им помогнали да придобият по-голяма мощ, увереност и оптимизъм и да продължат да вършат това, което умеят най-добре.

Примерите им са забележителни и вдъхновяващи и илюстрират какъв брой устойчив и адаптивен може да бъде човешкият дух пред лицето на нещастието и неуспеха.
-->
И в случай че те могат да продължат напред, евентуално и всички ние можем, както оптимистично пишат от Loudwire.

Lynyrd Skynyrd

В средата на 70-те години на предишния век южняшките рокаджии се оправят извънредно добре, а първите им албуми се подреждат измежду най-хубавите в жанра, с помощта на шлагери като " Free Bird ", " Sweet Home Alabama " и " What`s Your Name ".

За страдание самолетна злополука в Мисисипи на 20 октомври, 1977 година лишава живота на фронтмена Рони Ван Зант, китариста Стивън Гейнс и няколко други члена на фамилията на Lynyrd Skynyrd.

Обяснимо е, че след случая групата прекъсва активността си цели 10 години и членовете се заемат с разнообразни странични планове. През 1987 година обаче те се задействат и новият състав, включващ част от оживелите от злополуката, дружно с брата на Рони - Джони, публично се събират за турне в памет на починалите.

Оттогава насам, макар някои юридически проблеми и многочислени персонални и професионални компликации, те настойчиво издават нова музика, изнасят концерти и уголемяват наследството на Lynyrd Skynyrd.

Chicago

Вокалистът и виртуоз на шестте струни Тери Кат е съществена част от смелото държание и инструменталната трудност на Chicago.

Ето за какво е изключително тъжно за почитателите му, когато той инцидентно се прострелва смъртоносно, до момента в който играе съветска рулетка през януари, 1978 година, към седмица преди да навърши 32 години. Кат се е борил със корист с опиати и алкохол и с влошено психологично здраве.

Въпреки че след гибелта му Chicago обмислят да се разхлабен, въпреки всичко бързо се отхвърлят от концепцията, като вместо това избират да почетат паметта на Кат със заглавната ария на извънредно сполучливия албум Alive Again.

И откакто минават към по-леко звучене, групата става още по-известна, изключително с помощта на синглите " Hard to Say I`m Sorry ", " You`re the Inspiration ".

Def Leppard

Загубата на крак би била задоволителна причина за всеки музикант, а и за неговата , да приключи концертите и записите си. Такъв сигурно е могъл да бъде казусът с Def Leppard и барабаниста им Рик Алън, откакто е отрязана лявата му ръка вследствие на автомобилна злополука през 1984 година

Това се случва, когато групата към този момент е в огромния си пробив след издаването на албума Pyromania от 1983 година

И макар че първоначално се усеща " надвит и желае просто да изчезне ", безбройните насърчителни писма от стотици хора и музиканти, в това число и Фил Колинс, убеждават Рик и цялата тайфа да продължи със специфичен комплект барабани.

Изключително известният албум Hysteria от 1985 година потвърждава, че всички са взели вярното решение и групата е на прав път.

AC/DC

Тази история е позната на съвсем всеки рок и метъл почитател, само че това не я прави по-малко трогателна.

Шестият албум на AC/DC Highway to Hell от 1979 година, е посрещната с извънредно утвърждение и групата е безусловно на върха.

За страдание насладата им е краткотрайна, защото фронтменът Бон Скот умира вечерта на 18 февруари, 1980 година, едвам на 33 години, от остро алкохолно отравяне. Дни по-рано той оказва помощ на сътрудниците си в работата им по материала за албума Back in Black, който излиза през 1980 година

Както многочислени източници след това удостоверяват, точно родителите на Скот предизвикват останалите момчета от групата да не се предават. Така те канят Брайън Джонсън да се причисли и да приключи знаковия Back in Black, който посвещават на Скот.

Metallica

След като свири в първите три емблематични албума на Metallica - Kill `Em All от 1983 година, Ride the Lightning от 1984 година и Master of Puppets от 1986 година е ясно, че басистът Клиф Бъртън е " тайното оръжие " на квартета по време на формиращите и върховите му години.

Затова последвалата злополуката с рейс в Швеция на 27 септември 1986 година по време на европейско , вследствие на която Бъртън умира едвам на 24, е меко казано сърцераздирателна.

Силно разтърсени от събитието, останалите членове от групата, които оцеляват, месец по-късно вземат решение, че " най-хубавият метод да се отърват от мрачните мисли и разочарования би бил да тръгнат още веднъж на път и да продължат, тъй като не би било почтено към Клиф просто да спрат ". Така те прослушват към 40 басиста, преди да се спрат на Джейсън Нюстед от Flotsam and Jetsam.

Както демонстрират и албумите...And Justice for All от 1988 година и Metallica от 1991 година, Бъртън би се гордял извънредно със своите сътрудници и другари. Показателно е, че и до ден днешен  продължава да се развива сполучливо креативен и комерсиално, освен това дотам, че да се трансформира и утвърди като най-успешната метъл група.

Alice in Chains

Със своя присъщ жанр на пеене и смразяващо сериозен лиризъм Лейн Стейли е измежду най-характерните и известни представители на гръндж придвижването от началото на 90-те години на предишния век. Затова бе извънредно тъжно, когато почива от свръхдоза опиати на 5 април, 2002 година - тъкмо 8 години откакто светът загуби Кърт Кобейн от Nirvana.

Като глас, който стои зад основополагащите ранни произведения на Alice in Chains, би било разумно гибелта му да значи формален завършек на групата. Вместо това барабанистът Шон Кини събира сътрудниците си за благотворителен концерт през 2005 година в поддръжка на жертвите на цунами в Южна Азия. Това води до още концерти и година по-късно групата публично продължава своята активност и наем някогашния вокалист на Comes with the Fall Уилям Дювал.

Оттогава насам Alice in Chains не престават да работи с цялостна мощ и имат три сполучливи албума зад тила си.

Slipknot

От основаването си през 1995 година до момента Slipknot са претърпели доста компликации, една от които е загубата на басиста-основател Пол Грей, който умира през 2010 година от свръхдоза на 38-годишна възраст, както и на барабаниста Джоуи Джордисън, напуснал този свят през 2021 година, на 46-годишна възраст.

Албумът All Hope Is Gone от 2008 година е последният на двамата музиканти със Slipknot, защото Грей е към този момент е умрял, а Джордисън е уволнен до появяването на 5: The Gray Chapter от 2014 година На тяхно място се появяват голям брой басисти като Дони Стийл, Джим Рут и сегашния Алесандро Вентурела, и непрекъснатият барабанист Джей Уайнбърг.

Разбира се, за Slipknot е мъчно да продължат след гибелта на Грей, по тази причина 5: The Gray Chapter лишава толкоз време до момента в който бъде публикуван. В последна сметка обаче той се явява прелестен респект към музиканта - посредством музикалността му, авторството на песните и самото заглавие.

По същия метод Джордисън повлиява на появилия се през 2022 г.The End, So Far.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР