Големият въпрос и разгорещената полемика на финансовите пазари в последно

...
Големият въпрос и разгорещената полемика на финансовите пазари в последно
Коментари Харесай

Инфлацията вече е пропълзяла в някои кътчета на света

Големият въпрос и разгорещената дискусия на финансовите пазари напоследък е дали следпандемичното възобновяване ще провокира инфлационен гърмеж. В някои ъгълчета на глобуса инфлацията към този момент е пристигнала.

Тя настава в региона на борсовите първични материали, каквито са като соеви зърна и медта; в някои индустирални браншове като корабните транспорти и в някои страни като Бразилия. В тях цените се покачват бързо по аргументи, непосредствено свързани с провалите от COVID-19, с отговора на политиците или с растежа на търсенето, предизвикан от очакванията за напредък. 

Мненията на икономистите са разнопосочни и нито едно от тях не може да даде безапелационна прогноза за посоката на инфлацията.   

Инфлационните ястреби настояват, че обособените инфлационни джобове през днешния ден ще се трансфорат в обхватно нарастване на цените на следващия ден и стратегиите за стопански тласъци подгряват тези процеси. Скептиците пък считат, че ценовите подеми са провокирани значително от краткотрайни фактори и показват, че сходни алармени сигнали са звучали и след финансовата рецесия от 2008-а, само че инфлацията и до момента не съумява да се изяви безапелационно. 

По какъв метод следените покачвания на цените са сързани с по-широката инфлационна картина.

Метали

Усилията на държавните управления да извадят националните стопански системи от пандемичния срив са свързани с разноски за инфраструктурни планове и с финансова покрепа за семействата, които харчат част от кеша за електронни устройства. И двете области способстват за растящото търсене на метали, което пък покачва стабилно цените им.

Индустриалната мед нараства настъпателно от съвсем година и доближи оптималните 9614.30 щ. $ за звук на 25 февруари, а на 12 март завърши търговията на 9052.65 $ за звук. Желязната руда и никелът също са в напредък, а цените на стоманата скочиха двойно през последните шест месеца. Тези покачвания качват разноските на производителите, което е и една от аргументите Китай да регистрира по-висок от упования показател на индустриалните цени през седмицата. 

Ренесансът на металите е " отмъщението на остарялата стопанска система ", разяснява за телевизия " Блумбърг " Джеф Къри - началник на световното отделение за разбор на суровините в " Голдмън Сакс груп ". Той показва, че пандемичните тласъци предизвикват покупките на артикули за дълготрайна приложимост и са белег за засиления интерес към зелените начинания на новата стопанска система, за които са заделени 16 трлн. щ. $ за финансови разноски, планувани за идното десетилетие.

Полупроводници 

Полупроводниците са основен съставен елемент в доста устройства с нараснало търсене в годината на карантини и работа от домовете - от преносими компютри до тв приемници или видеокамери, сързани с компютрите. Цените на част от асортимента като чиповете за памет, се покачиха през тази година. 

Скокът на търсенето докара до конвулсия на предлагането, изчерпателен от геополитиката. Доминиращите пазарни играчи в бранша, оценен на 400 милиарда щ. $, са Тайван и Южна Корея, чиито експорт падна в клопката на кръстосания огън сред Съединени американски щати и Китай. Санкциите на американците върху китайски производители усилват в допълнение цените. 

Това води до по-високи разноски на купувачите. " Тесла " бе принудена да забави индустриалните си линии. А немският производител на автомобилни елементи " Континентал " разяснява, че дефицитът евентуално ще коства на компанията към 200 млн. евро. 

Храни

Следпандемичният напредък е един от моторите за по-високи цени на питателните артикули по света. В Съединени американски щати пилешките бутчета нарастват поради завръщането на едрите поръчки на заведенията за хранене онлайн. Възстановяването на Китай предизвика по-високо търсене на соеви зърна, чиято цена е скочила с над 60% през последната година - от 9 $ за бушел през третото тримесечие на 2020-а до жестоко 14.5 $ за бушел на 12 март. 

Налице са и редица други образци и " виновници " за ограничение на предлагането, в това число и обичайните обвинени - суша и заболявания. В Китай гърмеж на африканската чума по свинете заплашва да се повтори предходната година когато вирусът умъртви десетки милиони свине в Азия. 

Цените на храните са извънредно значими за политиците в разрастващите се пазари, където те имат непропорционално висок дял от разноските и повече семейства са застрашени от апетит. Във Филипините, където повишаването на питателните артикули тласна инфлацията покрай 5%, държавното управление наложи ценови тавани. 

Енергия

Успоредно с по-интензивното търсене в изискванията на възобновяване на международното стопанство, когато се чака и възкръсване на туризма и на пътуванията, суровият нефт не доближава поради решението на производителите да орежат добива. То оказа помощ на цените на черното злато да надвишават 70 щ. $ за барел нефт вид " Брент " през седмицата - ниво, което не бе достигано от съвсем две години. Суровината с доставка през май завърши комерсиалната си сесия на 12 март с котировка 69.22 щ. $ за барел.

Това е изключително застрашително за разрастващите се стопански системи, които разчитат на импорт на сила, като Турций и Индия. Те рискуват да бъдат тласнати в по-големи търговски и бюджетни дефицити, които могат да изплашат вложителите и да отслабят стопанствата им.

По-високите разноски за гориво ощетяват водачите на всички места по света и доближават до всяко ъгълче на стопанската система. В Бразилия и Мексико, да вземем за пример, цената на бутилка втечнен газ, употребен от по-бедните семейства (по-богатите по предписание са свързани към централната газова система) е скочила от началото на годината. 

Жилищен пазар

Ниските лихвени проценти и множеството работещи от домовете си човеци са мотори на взрива на пазарите на недвижими парцели в доста страни, по-специално в Съединени американски щати и Англия. 

Последният разбор на клона на Федералния запас в Ню Йорк демонстрира, че рентите се чака да набъбнат с 9% до февруари 2022-а. А непредвидените доходи на семействата и по-високите цени на наемодателите са рецепта за разширяващо се неравноправие.

В Китай основният банков регулатор към този момент е угрижен от раздуващия се ценови балон на пазарите на парцели, акцентирайки " доста рискова " наклонност към спекулативни покупки. И насочва предизвестие, че евентуално ще е нужна по-стриктна политика за ограничение на кредитирането. 

Корабни транспорти

Недостигът на контейнери е причина за скока на цените в сектора през последните месеци, което заплашва да добави нов източник на разноски за стоките от импорт.  

Правителствата и бизнесът се борят да намерят баланс. Държавната индийска железопътна компания трансферира безплатно кашони от пристанищата към складовете във вътрешността, а немска верига от супермаркети изследва опцията да транспортира с камиони вноса от Китай. 

Германският производител на химикали BASF, който увеличи цените за клиентите си със 7% през последното тримесечие на 2020-а, заяви, че се бори с дефицита на контейнери, както и с по-високите цени на скъпоценните метали. Всички видови американски търговци на дребно оповестяват за логистични проблеми, заплашващи да покачат цените в магазините им. Разходите за морски транспорти не са регистрирани в цените от вноса в Съединени американски щати, което затруднява преценката по какъв начин те ще бъдат трансферирани на потребителите. 

Бразилия

Инфлацията в Бразилия скочи до 5.2% през февруари - съвсем двойно повече в сравнение с преди шест месеца - и към този момент принуди паричните стратези да сменят курса. 

Държавата е похарчила повече за подкрепяне на потърпевшите от пандемията от съвсем всички други разрастващи се стопанства, конкурирайки Съединени американски щати. С което бюджетният недостиг доближи съвсем 14% от Брутният вътрешен продукт през 2020-а. Освен това страната е и една от най-тежко изумените от COVID-19 и имунизацията върви мудно. Това значи, че ограниченията в поддръжка на националното стопанство евентуално ще продължат да се ползват и през тази година. Харченето отслабва бразилския реал и насажда инфлационни страхове. Само преди две седмици централната банка на Бразилия възнамеряваше да задържи лихвите на рекордно ниските 2% за по-дълъг интервал от време. Днес анализаторите чакат банкерите да качат лихвените проценти през идната седмица. 

Тази верига от условия тревожи политици, парични стратези и инвеститори и в други разрастващи се пазари, а евентуално - и в някои развити стопанства. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР