Големият спор около Бюджет 2023 остава темата за минималната работна

...
Големият спор около Бюджет 2023 остава темата за минималната работна
Коментари Харесай

Няколко варианта за размера на минималната работна заплата

Големият спор към Бюджет 2023 остава тематиката за минималната работна заплата. Синдикатите упорстват за нарастване поради рекордната инфлация.
Темата към този момент е била разисквана с премиера в Министерския съвет.
Няколко разновидността са на масата. След като към този момент години страна, синдикати и работодатели не съумяват да се схванат минималната работна заплата да се пресмята посредством механизъм, в този момент разновидностите са няколко.

Официалното и в обявения план, и при вероятно удължение на настоящия бюджет, сумата е 710 лв..
Съществуват обаче също разновидности да е 760, 800 или 860 лв.. Синдикатите упорстват за най-малко 850 лв..
След рекордната инфлация, регистрирана от Национален статистически институт, идва време и за равносметка. Синдикатите пресмятат, че месечният приход, нужен на един работещ, който живее самичък, е 1320 лв..

За семейство с едно дете са нужни общо 2376 лева.  или с 400 лв. повече от предходната година.

Атанас пресмята, че и в този момент по-голяма част от бюджета му отива за храна.
„ При всички артикули има растеж.
Най-много е при зеленчуците и плодовете, при месата, млечните също. С 50-ина лева в магазина съвсем нищо не можеш да си купиш на фона на м.г. като съпоставяне ”, декларира Атанас Христозов.

Основният въпрос е дали минималната заплата наваксва растежа на инфлацията. На вчерашната среща на служебния министър председател Гълъб Донев с работодатели и синдикати са обсъждани разнообразни размери на минималната работна заплата.
„ Смятани са три разновидността – 760, 800 и 860.
На диалога би трябвало ли, или не би трябвало, министър председателят в действителност зае позиция, че явно би трябвало да има някакво придвижване на минималната заплата, какъв брой и какво обаче следва да забележим ”, съобщи Пламен Димитров – президент на КНСБ.

КНСБ са безапелационни, че приходите през 2023 година в бюджета ще са повече и това разрешава нарастване на минималното възнаграждение.
Те упорстват то да стане най-малко 820 лв..„ 850 лв. към 710 е 20-ина %, колкото е инфлацията.
Следователно ние считаме, че минималната заплата би трябвало да се актуализира с тези цифри, още повече тя ще остане толкоз, в случай че стане 850 за цялата 2023 година, когато също ще има инфлация ”, разясни Димитров.

Работодателите предстоящо не са съгласни на такова покачване.

От АИКБ оферират въобще да не се гласоподава бюджет за следващата година, в случай че не се сформира държавно управление.

„ Тя би трябвало да се договоря и да е друга за другите стопански действия. Само по този начин може да бъде задоволително съответна ”, счита Васил Велев, ръководител на АИКБ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР