Големият проблем на културата е, че спряхме да мечтаем за

...
Големият проблем на културата е, че спряхме да мечтаем за
Коментари Харесай

Кръстю Кръстев зарадва артистите със скок на заплатите: Благодаря на Борисов за извоювания рекорден бюджет

Големият проблем на културата е, че спряхме да мечтаем за огромните неща, тъй като се оправдавахме с липса на средства. Но ние би трябвало да се научим да управляваме тези пари, които ни се дават и да те да работят за нас. Това съобщи министърът на културата Кръстю Кръстев в изявление за Българска национална телевизия. Новият приоритет на ведомството е Законът за културното завещание.
Той благодари особено на водачите Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, на премиера Николай Денков и на сътрудниците си в бранша за извоювания рекорден бюджет за просвета тази година. Разчетите са със 140 милиона лв. повече, като общият бюджет към този момент е над 530 милиона лв..
80 милиона лв. – рекордни средства, отиват за театралните изкуства, половината от тях ще са за увеличение на заплатите, сподели министър Кръстев.
Има браншове, които имат потребност от сериозна поддръжка като театралните изкуства. Да, парите са при нас, тъй като са гласувани от Народното събрание. Сега предстоят финансови процедури за разпределянето им. Ще отидат тъкмо там, където би трябвало. Някои от дотациите може да бъдат преведени и до края на януари, в случай че процедурите го разрешават, посочи Кръстев във връзка апела на шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев средствата да бъдат платени до края на месеца.
Надявам се, че всичко ще се случи доста бързо. Парите, които отиват за повишение на заплатите на сътрудниците, ще бъдат обезпечени, подсигурява министърът на културата. Директорите на културните институти са свободни да боравят със доста повече средства. Те се хората, които ще решат какъв брой и по какъв метод ще усилят заплатите на работещите в културата, сподели той.
Културата постоянно има потребност от промени, тъй като се развива непрестанно. Сега културата би трябвало да бъде актуализирана и работим за това. Има потребност от непрекъснати промени, които обаче би трябвало да бъдат следени. Идеите са вътре в промяната, съобщи Кръстю Кръстев.
Той заяви, че шефът на Национален фонд „ Култура ” ще бъде заменен, като това е част от промените, които министерството прави.
По мотив ротацията на министър председателите Николай Денков и Мария Габриел, министър Кръстев съобщи, че желае да резервира поста си и ще се бори за това. Хората, които са работили с мен и ме познават, знаят, че при мен не всичко е непременно. Но аз не отстъпвам до дъно своите позиции. Аз съм много корав човек. Напът сме да създадем положителни неща за българската просвета, сподели Кръстю Кръстев.
Той утвърждава демонтажа на паметника на руската войска. Правилно са свалени фигурите– те би трябвало да се реставрират, да се запазят и да се откри мястото за експонирането им, съобщи той.
Никога няма да бъдат изхвърлени на полето в Лозен. Те са в склад, следва реституция, добави Кръстев.
А във връзка с апелите за ремонт и на пловдивския Альоша, министърът сподели: „ Не знам дали идва ред на Альоша. Това е решение на общинския съвет и на хората в Пловдив ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР