Големият мравояд (Myrmecophaga tridactyla) обитава Южна Америка и води скитнически

...
Големият мравояд (Myrmecophaga tridactyla) обитава Южна Америка и води скитнически
Коментари Харесай

Големият мравояд държи рекорда по дълъг език в света на бозайниците

Големият мравояд (Myrmecophaga tridactyla) населява Южна Америка и води бездомнически метод на живот. Живее както в сухи, по този начин и в блатисти региони и се слави като отличен плувец. Храни се най-вече с термити или с мравки. Дължината му доближава до 2,5 м, а височината - към 60 см, масата му е 30-50 кг и живее до 15 години.

Знаете ли обаче, че най-впечатляващата част от него е езикът?

Големият мравояд е горделив притежател на най-дългия език измежду бозайниците. Макар че е стеснен (достига едвам до 15 мм), на дължина доближава впечатляващия 1 м!

Езикът му е служи като отличен преносим инструмент, с който лови нищо неподозиращата си плячка. Това животинче е способно да извади езика си на разстояние към 55-60 см цели 160 пъти в минута!

Мравките и термитите, които са обичаното му лакомство, се захващат по лепкавата слюнка. Когато прибере дългия си език в устата, „ храната “ се остъргва в устата му и след това попада в стомаха.

Дневната му порция е към 40 000 инсекти.

Трябва да отбележим, че прилепът Anoura fistulata има най-дългия език по отношение на размера на тялото си. Ако тялото му е към 5 см, то езикът му доближава цели 8,5 см – т.е. над един и половина пъти повече от самия прилеп. Внушително, нали?

Ако се чудите по какъв начин въобще се побира тогава езикът в дребното телце, ще ви кажем, че прилепът има особено каналче за езика, което доближава чак до гръдния панер. Природата за всичко е помислила.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР