Големият живовляк има редица ползи за здравето Живовлякът е полезна

...
Големият живовляк има редица ползи за здравето Живовлякът е полезна
Коментари Харесай

Големият живовляк понижава кръвната захар и лошия холестерол

Големият живовляк има редица изгоди за здравето

Живовлякът е потребна за здравето билка (често се смята за плевел). Научното му име е Plantago Major и най-вероятно ще го намерите в двора си.

Листата са годни за консумация и ненапълно наподобяват на спанак, малко по-горчиви.

Живовлякът постоянно се употребява при ухапвания от инсекти и змии, както и за лекуване на обриви и порязвания. Мощните антибактериални и противовъзпалителни свойства на листата на живовляка могат да се употребяват за укрепване на рани и облекчение на сърбеж или болежка, свързани с кожни проблеми.

1. За укрепване на рани
Поставете листа върху раната и го покрийте с превръзка, с цел да го закрепите. Това е изключително потребно при ухапвания от инсекти.

2. Антиинфекциозни свойства
Смелете или намачкайте листата и нанесете върху кожата, с цел да премахнете отровата или да спрете инфекцията. Освен това, ще предотврати появяването на белези.

3. Противовъзпалителни свойства
Листата и семената имат мощни противовъзпалителни свойства.

4. Витамини и минерали
Живовлякът е богат на витамини и минерали, изключително на желязо. Добавяйте го към салати.

5. Против комари
Листата на това растение са потребни и против ужилвания от пчела, кожни обриви, порязвания и пъпки. Нанесете листа върху засегнатата зона, закрепете с превръзка и оставете за 4 часа.

Като опция можете да си извършите чай. Чаят може да ви помогне за управление на кръвната захар, което е изключително значимо за диабетиците, намаление на холестерола, при хемороиди, при лек синдром на раздразненото черво, при диария и запек, облекчава инфекциите на пикочния мехур, оказва помощ при проблеми с бъбреците.

Големият живовляк може да се употребява и от деца, защото няма странични резултати. Можете да консумирате листата, да вършиме чай, смес.

Вижте още: Креместа торта без яйца (без бъркане) – бързо, вкусно и елементарно

Ако имате съществени здравословни проблеми или мощна болежка, предлагаме ви да потърсите лекарска помощ. Самолечението може да бъде рисково за вашето здраве.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР