Големите компании за полупроводници се готвят да положат последни усилия,

...
Големите компании за полупроводници се готвят да положат последни усилия,
Коментари Харесай

Ръководителите на Intel, Qualcomm и NVIDIA ще говорят във Вашингтон против засилването на антикитайските санкции

Големите компании за полупроводници се готвят да положат последни старания, с цел да предотвратят нови ограничавания от страна на Съединени американски щати върху експорта на полупроводници за Китай. Според Bloomberg ръководителите на Intel, Qualcomm и NVIDIA ще летят до Вашингтон идната седмица за диалози с представители на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън (Joe Biden) и американските законодатели.

Според източниците на изданието, ръководителите на водещите американски компании за полупроводници възнамеряват да се опълчват на разширението на рестриктивните мерки на продажбата в Китай на избрани типове чипове и съоръжение за тяхното произвеждане, което администрацията на Байдън има намерение да одобри през идващите седмици. Докато бизнес водачите не чакат да видят унищожаване на всички нови ограничения, фирмите се пробват да намерят опция да убедят екипа на Байдън, че по-нататъшната ескалация на този пазар единствено ще попречи на по-продуктивните връзки с Поднебесното кралство.

Както знаете, полупроводниковите компании са в центъра на спора сред Вашингтон и Пекин. Съединени американски щати имат правата върху доста напреднали технологии и имат вяра, че ограничението на достъпа на Китай до полупроводници и принадлежности за тяхното произвеждане ще укрепи националната сигурност на Съединени американски щати и ще попречи на Китай да се развива софтуерно, по-специално във военната сфера. Междувременно, фирмите за полупроводници са уверени, че даже частичното излизане от подобен огромен пазар ще ограничи способността им да влагат в софтуерни усъвършенствания и единствено ще подкопае водачеството на Съединени американски щати в полупроводниците.

Според Bloomberg, Qualcomm генерира повече от 60% от приходите си от Китай, като доставя SoC и други съставни елементи на производителите на смарт телефони. За Intel, Китай е най-големият район за продажби, който съставлява към една четвърт от общите продажби на компанията. И най-после, NVIDIA получава една пета от приходите си от Китай.

През октомври предходната година Министерството на търговията на Съединени американски щати издаде нови разпореждания, които разшириха листата с съоръжение за произвеждане на чипове, което не може да се доставя до Китай, както и забрани износа на избрани типове високопроизводителни чипове, изключително за AI-приложенията. По този метод производителите на съоръжение като Applied Materials или чипмейкърите от рода на NVIDIA са изгубили милиарди долари, даже като се вземе поради фактът, че някои артикули могат да се експортират единствено с позволение. Същевременно, представители на американския парламент са загрижени за „ непатриотичния “ темперамент на фирмите, изискващи намаляване на контрола върху износа на съвременни технологии и артикули, когато той би трябвало да бъде затегнат.

Известно е, че администрацията на Байдън има намерение да актуализира и затегне рестриктивните мерки за експорт. По-рано беше обявено, че управляващите на Съединени американски щати употребяват наличните им принадлежности за въздействие, с цел да подсигуряват, че фирмите от други страни също съблюдават глобите, изключително неповторимите производители на полупроводниково съоръжение като ASML от Холандия. По-специално, става дума за съоръжение, съставените елементи за което се създават в Съединени американски щати. Известно е също, че по искане на американските си сътрудници холандските управляващи имат намерение да вкарат допълнения към разпоредбите за надзор на износа, заради което няма да се доставя в Китай даже и съоръжение за произвеждане на полупроводници по много зрели софтуерни процеси и, не по-малко значимо, за ремонта на към този момент закупените.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР