Google предприема предпазлив подход към пускането на новата си услуга

...
Google предприема предпазлив подход към пускането на новата си услуга
Коментари Харесай

Търсачката на Google с изкуствен интелект по-малко отговоря на потребителските заявки

Гугъл подхваща внимателен метод към стартирането на новата си услуга Search Generative Experience (SGE), която употребява изкуствен интелект за генериране на отговори на потребителските поръчки. Според неотдавнашен отчет, SGE е почнал да се появява в резултатите от търсенето на Гугъл доста по-рядко — до момента в който преди този момент се активираше в отговорите на 70% от поръчките, а в този момент тази цифра е намаляла доста.

Този спад е изключително непредвиден, поради слуховете за идното пускане на SGE. Очакваше се Гугъл да разгласи SGE търсенето на по-широка публика по време на своята конференция Гугъл I/O през май. Въпреки това наподобява компанията е решила да забави внедряването на тази технология и да организира повече проби.

Причините за предпазливостта на Гугъл са ясни. SGE радикално трансформира правилото на работа на търсачката, защото преди Гугъл просто намираше и класираше наличието, което към този момент съществуваше в Интернет, а в този момент самата система придобива способността да генерира отговори въз основа на насъбрани познания. Това отваря нови благоприятни условия за потребителите, само че основава и опасности.

Графиката по-долу демонстрира по какъв начин делът на отговорите без SGE неотдавна се е нараснал от 25 на 65%:

По-специално, доста SEO експерти са загрижени, че техните уеб сайтове могат да изгубят трафик заради конкуренцията от генерираните от AI отговори на Гугъл. Компанията евентуално схваща това и се е заела да смекчи сходни опасности, преди SGE да стане наличен по дифолт за всички консуматори.

В допълнение към намаляването на честотата на SGE, Гугъл също понижи и количеството информация, която технологията дава в отговорите. Ако по-рано SGE можеше да генерира многоредови текстове, в този момент отговорите са станали по-сбити, което също демонстрира внимателен метод.

Повечето специалисти обаче са уверени, че пълноценното пускане на SGE е единствено въпрос на време. Според техните прогнози, това може да се случи още през 2024 година За компаниите, които разчитат на трафик от органичното търсене, е извънредно значимо да бъдат в крайник с разработките на SGE и да приспособяват своята SEO тактика към новата действителност, като вземат поради силата на изкуствения разсъдък. По-специално се появява концепцията за AIO (AI Optimization), което значи усъвършенстване на наличието за генеративните логаритми на търсачката.

Ето за какво, макар че пълноценното пускане на SGE към този момент е отсрочено, Гугъл сигурно желае да се движи в тази посока и подробно тества технологията, с цел да минимизира всевъзможни опасности. И бизнесът в този момент би трябвало интензивно да се приготви за новата действителност на AI-търсенето.

Гугъл SGE е наличен посредством Гугъл Search Lab, който се предлага на 7 езика в почти 120 страни. Как да получите достъп до SGE през браузъра Chrome е обяснено в детайли на уеб страницата Brightedge.com.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР