Големите банки по света продължават да осигуряват финансиране на компании

...
Големите банки по света продължават да осигуряват финансиране на компании
Коментари Харесай

Най-големите банки са инвестирали 3,8 трлн. долара в изкопаемите горива след Парижкото споразумение

Големите банки по света не престават да обезпечават финансиране на компании за изкопаеми горива в размер на трилиони долари, написа Си Ен Би Си. Според оповестения от разнообразни климатични организации отчет „ Banking on Climate Chaos 2021 “, 60 от най-големите търговски и капиталови банки са вложили общо 3,8 трлн. $ в бизнеса с изкопаеми горива в петгодишния интервал след подписването на Парижкото съглашение през декември 2015 година

„ Този отчет служи за инспекция на действителността при банките, които считат, че „ неразбираемите цели като „ нулеви чисти излъчвания: ще спрат климатичната рецесия “, разяснява Лорн Соткман, старши анализатор в Oil Change International – една от органзиациите, взели участие в основаването на отчета. „ Нашето бъдеще върви в посоката, в която текат парите, а през 2020 година тези банки са инжектирали милиарди в по-нататъшния климатичен безпорядък “, прибавя Соткман.

На годишна база общото финансиране на бизнеса с изкопаеми горива е спаднало с 9% през 2020 година, само че съгласно отчета това се дължи на ограничаващите ограничения против COVID-19, които се отразиха на търсенето.

Докладът също по този начин открива, че „ финансирането на изкопаеми горива... от 60-те най-големи търговски и капиталови банки в света е било по-високо през 2020 година, в сравнение с през 2016 година - първата цялостна година след подписването на Парижкото псоразумение “. Важно е да се означи, че някогашният президент на Съединени американски щати Джо Байдън отдръпна страната от пакта през 2017 година, а актуалният държавен глава Джо Байдън върна Америка към съглашението още в първия си ден на поста.

Според отчета трите банки, които са обезпечили най-голямо финансиране за бранша на изкопаемите горива през 2020 година са  JPMorgan Chase с  51,3 милиарда $, Citigroup с 48,4 милиарда $ и Bank of America с 42,1 милиарда $.

Представител на JPMorgan Chase съобщи пред Си Ен Би Си, че банката не може да разяснява отчет от трета страна, само че добави, че компанията има свои начинания, свързани с битката с климатичните промени, в това число ангажимент за обезпечаване на финансиране от 200 милиарда $ в зелени планове до 2025 година

Главният шеф по устойчивостта на Citi Вал Смит разгласява отговор в блога на финасовата институция, в който изяснява, че компанията работи c актуалните си ĸлиeнти oт ceĸтopa нa изĸoпaeмитe гopивa за прекосяване към обществено отчитане на eмиcиитe нa пapниĸoви гaзoвe и последователно преустановяване на финансирането за компании, които не съблюдават стандартите за понижаване на въглеродните излъчвания.

 „ Като най-глобалната банка в света ние осъзнаваме, че сме свързани с доста въглеродно интензивни браншове, които в продължение на десетилетия задвижваха международното икономическо развиване. Нашата цел е да реализираме чисти нулеви излъчвания до 2050 година, което прави основна работата ни с нашите клиенти, в това число тези от бранша на изкопаемите горива, за преход на техния бизнес и на енергийните системи към нулева въглеродната стопанска система “, написа тя.

От Bank of America не са дали отговор на настояванията за коментар.

Докладът „ Banking on Climate Chaos 2021 “ идва на фона на данните, че глабалните стопански системи са надалеч от постигането на понижението на излъчванията, заложено в Парижкото съглашение през 2015 година

Това е 12-тето следващо издание на отчета, чиито обсег се разшири доста през последните годни. В неговото основаване са взели присъединяване седем организации с нестопанска цел: Rainforest Action Network, Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance и Sierra Club.

В отчета се разяснява, че банките получават прелиминарен достъп до него и имат опция да разясняват оценките на техните политики и финансиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР