Големи изненади с времето през август. След горещините в края

...
Големи изненади с времето през август. След горещините в края
Коментари Харесай

Големи изненади с времето през август. Мор и гръмотевици

Големи изненади с времето през август. След горещините в края на юли, при които тук-там в Дунавската низина температурите превишиха 39 градуса, и в първата седмица на август жегите ще се задържат, само че сред горещите интервали ще се увеличи вероятността и от предстоящи студени атмосферни фронтове.

Причината за този мор е продължаващ мощен транспорт на парещ въздух, приближаващ от Африка и даже честите нахлувания от Северозападна Европа няма да повлияят значително на този транспорт.
-->
Балканите ще бъдат обхванати от мощен антициклон над Средиземно море поддържащ безоблачното време над Южна Европа. Силни стихии ще се образуват над крайните северозападни и северни региони от полуострова. Остава висок рискът и от горски пожари, а на повече места из България ще следим засушаване, осведоми Meteo Balkans.

- Смяна на циркулацията чакаме към 2-5 и 7-9 август, когато през страната ще премине леден атмосферен фронт, температурите за малко ще се намалят и ще са сред 25-31°C.

След късото захлаждане от единствено два дни в този миг световните модели предвиждат стабилизиране на въздушната маса, което ще ни обезпечи и нова поредност от горещи дни. За благополучие температурите този път няма да надвишават 39°С и ще са сред 35-38°С.

Според климатичните модели, междинната месечна температура у нас ще бъде към климатичната норма. Месечната сума на преваляванията също ще е към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 35 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - сред 30 и 45 литра на квадратен метър, а за планинските региони е малко по-висока – до 60 до 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие се чака температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще доминира слънчево и горещо време, само че до обяд. Следобедите се чакат превалявания и гръмотевици, само че на доста по-малко места, и то най-вече в планините. По-малка е вероятността от превалявания над Източна България. Температурите в страната ще са сред 34-38°С.

Към средата и към края на първото десетдневие и при започване на второто (между 3-5 и 7- 9 август) още веднъж се покачва вероятността за превалявания на повече места в страната, които в някои региони ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични стихии и с условия за градушки. Очакваме и захлаждане и по-ниски температури по климатична норма.

В първите дни от второто десетдневие времето ще е най-вече слънчево, а следобедите - с висока облачност. Температурите ще са към нормата за август и ще са сред 35-37°С. Над Дунавската низина ще е прохладно. Към 18-19 август чакаме прекосяване на леден атмосферен фронт, с който и температурите ще се намалят. Очакваме също превалявания и гръмотевици. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие температурите ще се покачат, само че в следобедните часове вероятността от превалявания е по-висока.

В по-голяма част от страната вероятността от превалявания е доста по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се покачва вероятността и от по-силни атмосферни разстройства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР