Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим

...
Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим
Коментари Харесай

След 3-годишно прекъсване: Граждани почетоха жертвите на комунизма в лагера Белене

Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера " Белене " (1949 – 1987) се организира на остров Персин след 3-годишно спиране, съобщи кореспондент на БГНЕС.


На място се събраха и подписи за оповестяване на най-големия концетрационен лагер за политически съперници на Българска комунистическа партия в България в мемориал с национално значение.

Отец Трайчо от Белене акцентира, че през днешния ден е Задушница и през днешния ден е денят, в който се молим за хората, отишли си тук, в лагера " Белене ". " Вярата е най-висшият акт да хуманизъм ", съобщи духовникът и добави, че в случай че ние, хората, сме положителни и с религия, няма да злоупотребяваме по този начин, че хората да попадат в затвори. Отец Трайчо означи, че 30 година изпадаме в огромна бездуховност и по тази причина виновност имат всички политици.

Имам Рейхан Караалиев сподели, че се намираме на място, знак на две противоположности – от една страна знак на тъпчене на човешки ориси, въпреки това на дух и на вяра. " За нас като хора остава в никакъв случай да не повтаряме грешките ", безапелационен е той.


Пастор Радослав Илиев акцентира, че жертвите на комунистическия режим не са напразни, няма да бъдат забравени и ще ни подсещам, че имаме образци на неотстъпчивост и свободолюбие.

Той прикани обществото ни да се разсъни и съвземе от аленото замайване, да се отърсим от метастазите на комунизма. " Ние помним, ние имаме вяра, ние стоим за истината. Амин ", сподели още свещеник Илиев.

На остров Предела, който е прилежащ на остров Персин, са заравяни жертвите от лагера на гибелта " Слънчев бряг " край Ловеч.


С едноминутно безмълвие всички жертви бяха почетени.


Много от жертвите на " Белене " са си отишли, някои още до момента в който е вилнял аленият гнет, други още преди краха на комунизма, трети са си отишли след комунистическите промени. Съществува, обаче, и група жертви, които са живи и през днешния ден те участваха на поклонението, измежду тях има и жертви на етническото пречистване.

Етническите турци, попаднали под удара на комунистическия режим, развяха афиш с апел: " Последните очевидци, до момента в който са живи, желаят да видят правораздаване. "


Ахмед Алпай, лежал в концентрационния лагер, съобщи, че единствено тъй като е принадлежал към турското малцинство, е арестуван и изпратен на острова.

" Вън Русия от България " – гласи различен афиш, изработен особено за събитието.

Поздравителни адреси са изпратени от президента (1997 – 2002) Петър Стоянов, от ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, както и декларация от Атлантическия съвет на България.

Лиляна Друмева, ръководител на Съюза на репресираните от комунизма, уточни, че в България е имало 86 концентрационни лагера и че нашата дребна страна е потъпкана от силите на болшевишкия ботуш. Тя съобщи, че би дала прошка на разкаялите се, само че посочи: " Някой да се е покаял от тези, които ни го предизвикаха, които през днешния ден посредством децата си още веднъж ръководят България? Докога, дами и господа? Факт ли е, че за Бузлуджа откриха пари, милиони, а за тук и за хилядите лобни места, а за това, че не знаем къде са костите на избитите горяни, някой погрижи ли се за това? Какво направихме за жертвите на тоталитарния режим? "

Друмева прикани да запазим България като член на единното европейско семейство, член на НАТО и да не позволим на това, което пълзи сега, да се случи.

Шукри Мехмед, лежал лагера " Белене " през 1985 и 1986 година, означи, че не се е намерила нито една гражданска организация в България след 1990-та година и не се е приложила лустрация.

Сабри Искендер, който също е лежал в концентрационния лагер, е безапелационен, че обезателно с държавни средства би трябвало да има издигнат мемориален монумент. Той прикани един път годишно учениците да идват в лагера, с цел да знаят историята и да я помнят.

Илия Зюмбилев, водач на Български земеделски народен съюз, сподели, че се счита, че 30 хиляди души, измежду които селяни, служащи, индустриалци, учители и хора на науката са убити още през есента на 1944 година " Нещо не е забравено и никой не е пропуснат. Тук е чистилището, само че и учебното заведение ", съобщи той.

Евродепутатът Андрей Ковачев насочи бездънен реверанс към всички страдалци на комунизма, към българските турци, към които Тодор Живков е направил голямо закононарушение. " България е била първата, която се е опълчила на комунистическата тирания. Горянското придвижване е първото, което се е опълчило ", сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР