Годишният процент на разходите (ГПР), който включва лихвата, таксите и

...
Годишният процент на разходите (ГПР), който включва лихвата, таксите и
Коментари Харесай

ГПР по жилищните кредити се задържа около 3%

Годишният % на разноските (ГПР), който включва лихвата, таксите и комисионите, по жилищните заеми в левове е паднал до малко под 3% към септември 2021 година, сочи лихвената статистика на Българска народна банка. На годишна база понижението е с към 0.13 процентни пункта.

Лихвите по жилищните заеми също леко са спаднали, макар че в последните години са на исторически ниски равнища.

В последната година междинният лихвен % се е намалил с 0.19% до 2.68%, демонстрират данните на Българска народна банка към края на деветмесечието. На месечна база, т.е. по отношение на август 2021 година, е регистриран спад от 0.02%.

В края на деветмесечието жилищните заеми са 13.513 милиарда лева, което е сериозен растеж на годишна база от 16.2%. Заради рисковете от този напредък Българска народна банка реши от 1 октомври 2022 година да вдигне равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции, от 0.5 на 1%.

" Наблюдаваните темпове на кредитен напредък основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и за струпване на циклични опасности, които могат да се проявят в повишаване на размера на необслужваните заеми при възможен предстоящ спад на икономическата интензивност. Повишението на нивото на антицикличния буфер има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките ", уточни централната банка.

Средната рента по потребителските заеми се резервира на равнище от 8.4% към края на септември, а ГПР е 8.93%, оповестява още Българска народна банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР