Годишната инфлация за април 2022 г. спрямо април 2021 г.

...
Годишната инфлация за април 2022 г. спрямо април 2021 г.
Коментари Харесай

Инфлацията през април е рекордна. ЕК прогнозира, че ще намалее още тази година

Годишната инфлация за април 2022 година по отношение на април 2021 година е 14,4 на 100. През първото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен с 4.5% по отношение на съответното тримесечие на миналата година. Това заяви Националният статистически институт във вторник.
Ръст на инфлацията
Инфлацията в България през април доближава следващи рекордни стойности, като Национален статистически институт регистрира растеж на потребителските цени от 14.4% по отношение на април 2021 година Инфлацията от началото на годината (април 2022 година по отношение на декември 2021 г.) е 7,8 на 100, а инфлацията за април по отношение на март е 2,5 на 100, сочат още данните.

Най-много през последния месец са се нараснали цените на облеклото и обувките (6,4%) питателните артикули и безалкохолните питиета (4,5%) и превоза (3,5%).

От питателните артикули най-силно са поскъпнали свинско, агнешко и пилешко месо, салами, яйца, домати, пипер, зрял лук и картофи. Единствено спад през миналия месец се регистрира при краставиците, марулята и рибата, оповестява още Национален статистически институт.

При нехранителните артикули най-голямо е нарастването на цените на метана, дизеловото гориво, облекло и обувки. Масовият бензин А95 през април е качил цена с 3,5%. Намаление на цените се регистрира за черна и бяла техника и мобилни телефони.
Ръст на Брутният вътрешен продукт
През първото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 4,5% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 1,0% по отношение на четвърто тримесечие на 2021 година Това беше обявено също във вторник от Национален статистически институт, като експресната оценка се основава на предварителни налични все още данни.

Тя показва най-ранната картина на стопанската система във допустимо най-кратки периоди след края на отчетното тримесечие с ангажимента, че информацията, на която се основават, е лимитирана и непълна.

Според експресните оценки на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 30.4 милиарда лева Реализираната добавена стойност е 25.856 милиарда лева
Прогнози
В понеделник Европейската комисия изнесе пролетната си прогноза, съгласно която се чака растежът на стопанската система на България през актуалната година да е два пъти по-малък от миналогодишния - 2.1% по отношение на 4.2% . И през 2023 година темпото няма да догони това от 2021 година - растеж от 3.1% на Брутният вътрешен продукт.

Това ще докара до понижаване с съвсем 66% на растежа на потреблението от популацията по отношение на равнището от 2021 година, планува още Брюксел.

Инфлацията - изключително тази при силата и горивата - би трябвало да стартира да понижава още в средата на 2022 година и да намалее до 5% следващата година.

През 2023 година не е изключено да има и така наречен негативна инфлация при горивата, защото тогава ще се усети с известно закъснение резултатът от поевтиняване на петрола и газа по света,

Подобна прогноза за понижаване на инфлацията в идващите месеци направи през уикенда и Той сподели, че най-високите й стойности в България са към този момент преминати и в този момент следва инфлацията да се успокои.

Той изясни, че това се случва, тъй като инфлацията към този момент е калкулирана в цените. Отчете, че тя най-силно се усеща от крайните консуматори посредством цените на храните и на строителните материали.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР