Година след встъпването ѝ в длъжност имиджът на американската посланичка

...
Година след встъпването ѝ в длъжност имиджът на американската посланичка
Коментари Харесай

Може ли посланикът в ООН Ники Хейли да е следващият президент на САЩ

Година след встъпването ѝ в служба имиджът на американската посланичка Ники Хейли не е същият в Организация на обединените нации - изгряващата звезда на американската политика продължава да свети, само че като че ли от ден на ден се вглежда във вътрешните каузи. " Човек не може да поговори с нея, без да намерения, че тя се цели в различен пост ", обобщава поискал анонимност неин сътрудник от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Начинът, по който я възприемат, се промени " след нейните " два неуспеха " за Ерусалим и желанието ѝ да внесе за разискване в Съвета иранските митинги, добавя различен дипломат.

Ники Хейли се загатва като възможен правоприемник на държавния секретар Рекс Тилърсън, чийто възгледи не са толкоз близки до тези на президента Доналд Тръмп. Но дипломатът отхвърля такава опция, твърди, че се е посветила на работата си в Организация на обединените нации и няма вътрешнополитически упоритости.

Амбициите, приписвани на Хейли, която на 20 януари навършва 46 години, са обаче по-големи от оставане в Ню Йорк - да стане вицепрезидент, в случай че Доналд Тръмп не приключи мандата си, да бъде претендент за президент на изборите през 2020 година - в това число в случай че се наложи против милиардера - на вътрешнопартийните избори на републиканците, или претендент за президент на идващите избори през 2024 година " Тя постоянно е гледала към вътрешната политика ", споделя Александра Новоселоф от Международния институт за мира.

Първите месеци в Организация на обединените нации на някогашната губернаторка на Южна Каролина, която нямаше интернационален опит, бяха приветствани от нейните сътрудници. Мнозина от тях подчертаваха тогава, че имат " отлични връзки " с американската представителка и хвалеха нейната дарба да се заема с огромни интернационалните въпроси.
Но за други тя остава прекален " идеолог " и " откъсната от действителността " в методите си. " Тя има консервативни, произраелски позиции, ориентирани към американския електорат ", акцентира дипломатически източник. В съпоставяне с " много непредвидимия президент " тя вдъхва успокоение, отвръщат нейните поддръжници.

За една година дейностите ѝ бяха белязани от триумф по севернокорейското досие. На три пъти тя убеди Пекин и Москва да гласоподават стопански наказания против Пхенян. Тя също по този начин отиде на мястото на събитията, посещавайки Израел и обхванатите от рецесия Южен Судан и Демократична република Конго.

Ястреб

По иранския нуклеарен въпрос за сметка на това тя си навлече упреците на най-близките европейски съдружници на Съединени американски щати - Париж и Лондон. Същото се случи и с решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, което бе единомислещо наказано от 14-те сътрудници на Хейли в Съвета за сигурност.

Хейли, без да се опита да смекчи западното разделяне, отбрани своя президент и се опита след това да понижи вредите в 193-членното Общо заседание на Организация на обединените нации. Тя разигра картата на заканите, а най-после изрази удовлетворение от броя на въздържалите се и отсъстващите при гласуваното с болшинство наказание на американското решение.
Нейният твърдоглав напън - с писмо, имейл или туит - подразниха мнозина дипломати. " Така не се работи в Организация на обединените нации ", сподели един дипломат, който насочи рецензии към пренебрежението на Хейли. Прочутото ѝ предизвестие - " Ще си запишем имената " на съперниците на Съединени американски щати - беше отправено още при встъпването ѝ в служба, споделят други дипломати. И в случай че тогава нейното изявление породи иронични мнения, в палестинския подтекст през днешния ден то придобива друго измерение, съчетано със заканите за редуциране на финансови помощи.

Но макар променения имидж, Ники Дейли остава " забележителна " персона, акцентира един дипломат и прецизира, че не споделя всичките ѝ позиции. Подходите ѝ са " залог за резултатност ", макар че " при нея преди всичко господства вътрешната политика ", отбелязва различен непрекъснат представител. " Дали посланичката на Съединени американски щати се е трансформирала от умерена в ястреб в държавното управление на Тръмп? ", се пита Ричард Гоуън от Европейския съвет за външна политика и удостоверява смяната в държанието й в Организация на обединените нации с неотдавнашните позиции за Ерусалим и Иран.

Подобно на Доналд Тръмп Ники Хейли пуска доста туитове, предопределени най-вече за американците. Тя постоянно разгласява туитове, подкрепени със фотоси, на персонални моменти със фамилията ѝ, което произлиза от Индия: по какъв начин върви на мач и поддържа даден тим, върви на пазар или в зоологическата градина в Ню Йорк, споделя каква музика обича да слуша, до момента в който пътува всяка седмица с влака към Вашингтон. Като се изключи някоя и друга рецензия против незадоволителната ѝ интервенция в уреждането на спорове, множеството мнения на акаунта ѝ в " Туитър ", направени от американци, я предизвикват да се кандидатира за президент или към този момент я виждат на тази най-висока служба. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (651)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР