Година след като талибаните в Афганистан сe върнаха на власт

...
Година след като талибаните в Афганистан сe върнаха на власт
Коментари Харесай

Анджелина Джоли за жените в Афганистан: Има надежда!

Година откакто талибаните в Афганистан сe върнаха на власт след 20 години война, животът на дамите още веднъж стана истински пъкъл. Безжалостният набожен режим на ислямското фундаменталистко придвижване в страната ограничи до последна степен правата на представителките на женския пол там, което докара до поредност от смели мирни митинги. Въпреки наложената възбрана и на инат на заканите от страна на талибаните.

На 15 август предходната година радикалните ислямисти превзеха столицата Кабул. Тогава светът видя шокиращите фрагменти по какъв начин хиляди афганистанци се опитваха да избягат от настъпващите в столицата талибани. За милионите афганистанци, които нямаха шанса да изоставен страната в точния момент, животът се промени тотално. С това опасенията, че всеобщото евакуиране на американски бойци ще бъде катализатор за напредъка на радикалните ислямисти, се удостовери.



На дамите бе наложено да покриват лицата си на публични места, а на девойките след пети клас бе неразрешено да вървят на учебно заведение. Сред неразрешените практики за дами се оказа и спортът, а на фона на всичко това през днешния ден всички те биват изправяни пред тежки избори всекидневно, като да вземем за пример да продават дъщерите си за съпруги.

Макар и редки, последваха митинги на дамите, всеки от които талибаните разпръскваха със мощ. Протести, които не престават и до през днешния ден. Само преди дни в афганистанската столица към 40 дами скандираха за "хляб, работа и независимост " и носеха афиш с надпис "15 август е черен ден ", преди талибаните да ги разпилян със пукотевица в небето.



Ограничаващият правата на дамите режим на талибаните провокира отзив по целия свят, включително и измежду редица звезди, които показаха недоволството си от протичащото се с дамите в Афганистан и приканиха света към деяние. Сред тях бе и актрисата Анджелина Джоли, която означи годишнината с прочувствена публикация за списание „ Тайм “.

В нея звездата от „ Господарката на злото “ описа историята на млада афганистанска жена, която е била напът да сбъдне огромната си фантазия да стане доктор, преди талибаните да се върнат на власт и да лишат нея и сестрите ѝ от правото им на обучение.



„ Само за една нощ те и още 14 милиона дами и девойки в Афганистан изгубиха правото си да посещават учебно заведение и университет. Загубиха правото си да работят и да се придвижват свободно “, написа Джоли в публикацията.

Последните няколко години, преди завръщането на талибаните, Анджелина дефинира като „ ярка светлина “ в живота на дамите в азиатската страна.

„ Дъщерите на Афганистан са извънредно мощни, издръжливи и съобразителни “, уточни още Анджелина. „ В историята на Афганистан е имало доста тъмни моменти. Но съм сигурна, че това не е последната глава. Мечтата за плуралистичен Афганистан, отворен за всички, може и да е далечна вяра сега, само че е допустима. Това не е краят “, споделя вярата си за смяна актрисата, която от 2001 година е и делегат на благосклонност на Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации и неприкрит бранител на правата на дамите по света.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР