Гневна съм, но искам да благодаря на Спешна помощ, че

...
Гневна съм, но искам да благодаря на Спешна помощ, че
Коментари Харесай

Изнемогват. 380 повиквания в Спешна помощ на ден

" Гневна съм, само че желая да благодаря на Спешна помощ, че все пак намират метод да те успокоят по телефона, само че те са безусловно безпомощни ", сподели пред БНР Боряна Николова от София, която от 11 дни е на домашно лекуване от Covid-19 дружно със фамилията ѝ.

" Човешката логичност е да останеш у дома и да пазиш другите, вместо да отидеш на опашка и да чакаш с други хора, които може да не са толкоз заболели, колкото теб ", изясни дамата.

Състоянието на брачна половинка на Николова се е влошило на 9-ия ден и персоналният им доктор е предложил той да бъде приет в болница.

Боряна Николова описа случая : " Тогава се потегли по тъгите, тъй като се оказа, че нито една болница няма да го одобри без PCR тест. Обадих се в 16:14 часа на Бърза помощ, тъй като това се оказа единственият път, по който той може да стигне до болнично заведение - с кола за спешна помощ. Предупредиха ме, че системата е претрупана и не могат да ми кажат дали ще пристигна кола за спешна помощ и по кое време. Мъжът ми се утежняваше пред очите ми.

След 3 часа звъннах още веднъж, само че те ми обясниха доста общително, че са  в невъзможност и, че имат деклариран пациент с Covid-19 от 9:00 часа, само че не знаят по кое време ще стигнат до него . В 21:15 часа една лекарка, да е жива и здрава, толкоз бях шашната, че забравих да я попитам за името ѝ, се обади и ми даде консултация по телефона.

Какво и по какъв начин да направя, предложи ми да откажа колата за спешна помощ, тъй като нямаше вяра да пристигна в обозримо време. А можеше да пристигна през нощта и да откара мъжа ми в някакъв буферен, сборен пункт, което ми прозвуча като склад ".

" Това, което се случва сега, а не се споделя, е, че българският жител е подложен на здравен геноцид. Аз трябваше да реша дали да изпратя мъжа си в болница, или да го оставя у дома. Тежко на този, който би трябвало да вземе такова решение, тъй като обричаш някого на орис, която не знаеш каква е ", сподели още Николова.

Катя Сунгарска, представител на Спешна помощ, заяви, че над 380 са повикванията на всяка промяна в Центъра за незабавна здравна помощ в София. Тя посочи, че екипите в столицата са най-много от 25 екипа.

" Колегите идват и работят изключително, с цел да можем да откликнем на все по-тежката обстановка, която се основава ", сподели тя.

От Центъра за незабавна здравна помощ в София към този момент оповестиха, че търсят шестима студенти по медицина за работа на телефон за сигнали, свързани с Covid-19.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР