Глутенът се нарича мълчаливият убиец, защото може да причини голяма

...
Глутенът се нарича мълчаливият убиец, защото може да причини голяма
Коментари Харесай

9 симптома на непоносимост към глутен, които всеки трябва да знае

Глутенът се назовава безмълвният палач, тъй като може да аргументи огромна щета на цялото тяло. Понякога човек даже не е наясно с следствията от неговото потребление. Затова е по-добре да ревизирате дали сте чувствителни към наличието на глутен в храната си. „ За дамата “ събра най-важните признаци на нетърпимост към глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт
Основните признаци, свързани с работата на червата: гадене, отичане на корема, диария, коремна болежка и даже запек. Често хората свързват тези признаци с други болести. Понякога лекарите неправилно диагностицират синдрома на раздразнените вътрешности. Изследванията удостоверяват, че 10-15% от популацията на света страда от това заболяване. Хората с нетърпимост към глутен могат да имат същите признаци и заради неправилна диагноза не получават подобаващото лекуване.

2. Необяснима смяна на тежестта
Глутеновата нетърпимост може да докара както до загуба на тегло, по този начин и до увеличение на тежестта, без забележима причина. Това се дължи на възпалителни процеси на клетъчно равнище и метаболитни нарушавания. Внезапна смяна на тежестта може да съпътства други неприятни болести. Трябва да се помни, че това може да се дължи на нетърпимост към глутен, в случай че няма други признаци на малабсорбция.

3. Хормонален дисбаланс
Съществува директна връзка сред непоносимостта към глутен и хормоналните нарушавания, които могат да се проявят като неточен менструален цикъл, неочаквани съмнения в тежестта и нарушавания на съня. Хормонални разстройства, породени от нетърпимост към глутен, могат да се появят по време на пубертета, бременността и менопаузата при дамите.

4. Проблеми с централната нервна система
Глутенът усилва чревното инфектиране и пропускливостта. В резултат на това може да има проблеми с концентрацията, депресията, безпокойството, безсънието и умората. Някои хора изпитват нервност и чувството, че елементарно губят мисълта си.
Според изследването, хората с нетърпимост към глутен са по-склонни към мигрена. Причините за главоболие могат да бъдат разнообразни. Лице, което е алергично към глутен, може да изпита главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите.
Кожната кератоза и херпетичният дерматит са две положения на кожата, директно свързани с нетърпимост към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят на ръцете, тялото, лицето, задните елементи, лактите и линията на косата. Друг признак е отслабените и нежни нокти.

6. Дефицит на вниманието или хиперактивност
Разстройство, което също може да бъде обвързвано с нетърпимост към глутена, е разстройство с хиперактивност и недостиг на вниманието. То може да се прояви както при деца, по този начин и при възрастни. Хората с това разстройство имат усложнения в концентрацията, страдат от хиперактивност и неприятно ръководена импулсивност. Безглутенова диета ще помогне за понижаване на признаците.

7. Лошо стоматологично положение
В случай на алергия към глутен, абсорбцията на главните детайли и минерали в червата се утежнява. Това се отнася и за калция. Резултатът може да бъде проблем със зъбите и устната празнина: свръхчувствителност на емайла, кариес и стоматит. Ако се грижите за зъбите си, само че въпреки всичко забележите тези признаци, повода може да бъде породена от потреблението на глутен.

8. Желязо-дефицитна анемия
Много постоянно мозъчно-съдовата болест се диагностицира заради желязо-дефицитна анемия. Неговите признаци включват понижен размер на кръвта, отмалялост, зной, главоболие, бледност на кожата и даже артрит. Желязото се всмуква едва заради алергията към глутен се нарушава абсорбцията на желязо в червата.

9. Автоимунни болести
Много хора с автоимунни болести страдат от алергия към глутен. Целиакията е автоимунно заболяване, при което имунната система нападна личните си чревни кафези, откакто е била изложена на глутен. Проблемът се задълбочава от обстоятелството, че това заболяване усилва риска от развиване на други автоимунни болести, като тиреоидит, чернодробно заболяване, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да победим глутеновата нетърпимост?
1. Направете си тест. Лекарят ще направи кръвен тест и ще ревизира за съществуване на антитела, които нормално участват в кръвта на хора с тази нетърпимост и ще може най-добре да реши да имате този проблем.
2. Отстранете глутена от диетата. Изхвърляйте артикули, съдържащи пшеница, ръжено брашно, булгур, грис и други
Винаги проверявайте състава на продуктите. Предпочитайте тези, които съдържат етикета „ Без глутен “.
Забелязали ли сте някакви признаци от този лист? Споделете вашите наблюдения с нас.
Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР