Глухарчето, руколата, копривата и киселецът, които тепърва пробиват земята, са

...
Глухарчето, руколата, копривата и киселецът, които тепърва пробиват земята, са
Коментари Харесай

Зелените съкровища: Шепа коприва и 300 милилитра вода са ви достатъчни

Глухарчето, руколата, копривата и киселецът, които занапред пробиват земята, са мощни детоксикатори и стимулатори на имунитета. Лековитите растения са познати на хората още от древността, само че през днешния ден малко на брой се сещат да ги употребяват за своето здраве, изключително в този момент, когато се следи феноменът пролетна отмалялост.

Вещества

Обикновеното глухарче, което през пролетта изпълва зелените поляни с жълти цветове, е същинска съкровищница на потребни субстанции. Чай от стръковете на растението се употребява за филтриране на токсините и за извайване на тънка талия. Някои билкари го предлагат и за салата. Растението подтиква активността на червата и оказва помощ на черния дроб да преработва мазнините. В листата на жълтото цвете, известни като рукола, се съдържат витамин В2, каротин и витамин С. Те са скъп източник на желязо, калций и фосфор. Прясната салата от листа на глухарчета се предлага при битка с пролетната отмалялост и авитаминоза.

Виното от цветове на глухарчета, по този начин известно в предишното, се употребява главно за филтриране на кръвта. Напитката повлиява удобно и сърцето. То оказва помощ и при атеросклероза. В корените на глухарчето пък има следи от етерично масло, танини, сапонини, протеини и други потребни субстанции. Те се събират ръчно от берачи, които ги изкопават с лопатки или различен инструмент. Билковият чай от глухарче тонизира и дава мощ. Затова е добре да пиете по една чаша заран. Освен това отварата е потребна при заболявания на черния дроб и жлъчката. Помага при диабет и пречиства кръвта.

Маски

Другото зелено богатство на сезона е копривата. Тя ще ви помогне да се сдобиете с коси на фея. Жарещото растение ги сгъстява, придава им размер, виталност и гальовен искра. Кипнете шепа листа в литър вода и прибавете към нея 1-2 с.л. ябълков оцет. С прецедената отвара облейте косите си, след което отмийте. Така хем ще се сдобиете с красива грива, хем ще сте предпазени от пърхот. Целебното растение е правилен съдружник и в битката против косопада, който в този сезон е постоянно събитие. Шепа коприва и 300 мл вода са ви задоволителни, с цел да се сдобиете с ефикасна маска против падащи коси. Варете сместа не повече от половин час. След къпане облейте главата, стойте по този начин половин час и по-късно изплакнете.

Копривата е скъпа освен за хубостта, само че и за здравето ни. Тя концентрира в себе си скъпи аминокиселини и витамини. Растението е богато на витамините А, С, К, Е и Б и микроелементите желязо, мед, калций, магнезий и силиций. В копривата се съдържат много фитонциди, които са способни да убиват микробите и работят като естествени антибиотици. Ако хапвате постоянно от целебното растение, ще заредите организма си и с антиоксиданти. То подкрепя имунната система и се употребява за профилактика и лекуване на анемия.

Копривата работи благотворно и на бъбреците, защото тя е мощен диуретик и ги пречиства, а по този начин пречиства и кръвта. Тя е идеално средство за преодоляване на алергия като уртикария и разнообразни кожни раздразнения. Растението има мощно противовъзпалително деяние и обезпечава облекчение от мускулни и ставни болки. Болезненият артрит може да се облекчи със особено олио от коприва. А пролетната чорба с нейно присъединяване става същинска панацея.

Царят

Царят на пролетните растения е киселецът, който също е чудесна добавка към разнообразни салати и ястия. Свежият си усет дължи на огромното количество витамин С. Именно това го прави другар на имунната ни система. Значителните равнища на желязо в растението пък усилват производството на червени кръвни кафези и предотвратяват анемията. Ако имате проблеми като запек, диария, отичане на корема или стомашни болки - киселецът е отсреща. Причината за това е, че фибрите му подкрепят храносмилането.

Той понижава и кръвното налягане. Освен това съдържа витамин А, който се свързва с възстановяване на зрението. Бета-каротинът работи като антиоксидант и в композиция с други значими съединения доста усъвършенства положението на очите. Ако сте почитатели на киселеца и обичате да го слагате в салатата и супата си, не прекалявайте. Консумацията му би трябвало да бъде в умерени количества поради оксаловата му киселина, която е токсин. Тя способства също за растежа на камъни в бъбреците, тъй че в случай че имате сходен здравословен проблем, най-добре избягвайте яденето на киселец. В салата може да се постави и иглика, която също е бомба от потребни субстанции, споделят родни знахари, предава " Телеграф ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР