Глобалното увеличаване на продължителността на живота доведе до безпрецедентно нарастване

...
Глобалното увеличаване на продължителността на живота доведе до безпрецедентно нарастване
Коментари Харесай

Разкриха тайната на дългия живот

Глобалното увеличение на продължителността на живота докара до невиждано повишаване на каузи на доста старите хора. Застаряването на популацията в действителност е едно от главните достижения на човечеството, предизвикването е от ден на ден от годините живот да минават във допустимо най-хубаво здраве.

Стотици научни колективи търсят посредством разнообразни методики тайната на положителното здраве в преклонна възраст и дълголетието. Последната обява с упоритост да уточни маркери, които подсказват шанса човек да трансферира век живот, е от шведско изследване. То намира отговор на загадката в кръвта на дълголетниците. Швеция е измежду страните със забележителна дълготрайност на живота и бързо възходящ брой столетници. За последния половин век навършващите 100 година са се нараснали над 20 пъти.

Според откривателите макар самостоятелните разлики в метода на живот и здраве днешните столетници имат сходни резултати от кръвни проби по индикаторите, които приказват за диабет, бъбречно увреждане и сърдечносъдово здраве. Проучването проучва в профилираното издание “Геросайънс ” здравето на над 44 хиляди души, родени сред 1893 и 1920 година които са били на възраст сред 64 и 99 години, когато кръвните им проби са тествани за първи път. След това са проследявани, до момента в който наближат 100-годишна възраст. До тези впечатляващи години доближават 2,7% от извадката.

Изключителното дългоденствие е резултат от комплицирано взаимоотношение на разнообразни предпоставки, които не са изучени задоволително. Със сигурност включва генетично влечение и фактори на метода на живот.

Анализът на шведския екип съпоставя 12 молекули в кръвта, свързани с метаболизма, възпалението, работата на черния дроб и бъбреците, които са били свързвани със стареенето и смъртността в предходни изследвания.

Учените от Каролинския институт са се съсредоточили върху общия холестерол и кръвната захар като маркери на метаболизма, пикочната киселина, показваща равнища на инфектиране, както и върху ензими, показателни за здравето на черния дроб, и креатинина като мярка за работата на бъбреците.

Изследователите са проверявали и количествата на албумин и желязо в кръвта. С изключение на чернодробните ензими и албумина всички останали молекули са свързани с вероятността човек да стане столетник.

Оказва се, че супердълголетниците имат по-ниски стойности на три основни съединения. Онези, които са доживели стотния си рожден ден, са имали по-ниски равнища на глюкоза, креатинин и пикочна киселина от 60-те си години нататък, изяснява доктор Карин Модиг от Каролинския институт, който е основател за изследването.

Наднормените равнища на креатинина и пикочна киселина са присъщи за хронично бъбречно заболяване, а високата глюкоза - за диабета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР