Глобалният недостиг на хелий, който започна миналата година, продължава днес

...
Глобалният недостиг на хелий, който започна миналата година, продължава днес
Коментари Харесай

Глобалният недостиг на хелий се влошава, но Канада може и да спечели от това

Глобалният дефицит на хелий, който стартира предходната година, продължава през днешния ден и може да продължи и през идната година, което ще засегне разнообразни подвластни от него промишлености по разнообразни способи - произвеждане на полупроводници и разкриване на течове на газ в кораби, до правене на прогнози за времето. От 2006 година това е четвъртият път, когато светът изпитва дефицит на хелий. Както Money.bg писа наскоро газовата промишленост назова явлението " дефицит на хелий 4.0 ".

Учените употребяват течен хелий за херметизиране и сгъстяване на структурата на ракетите. Хелият се употребява за произвеждане на оптични нишки и полупроводници. Освен че се употребява във високоскоростен интернет, кабелна телевизия, компютърни дискове, микроскопи, въздушни възглавници в коли, мобилни телефони, компютри и чипове за таблети, хелият се употребява и за охлаждаща течност за нуклеарни реактори.

Най-честата приложимост на хелий обаче е в бранша на опазването на здравето и по тъкмо в скенери за ядрено-магнитен резонанс - тест, който дава подробни анатомична и физиологична информация. В течна форма хелият може да охлади по този начин наречените свръхпроводящи магнити, които генерират изображения на човешкото тяло, до температура под минус 269 градуса по Целзий. Благодарение на хелия, апаратите за ЯМР могат да работят по-ефективно и ефикасно.

Какво влияние оказва на дефицита на хелий върху разнообразни промишлености

Хелият е витално значим детайл за множеството промишлености и дефицитът на този стеснен запас и възходящото търсене може да докара до съвършена стихия за доста промишлености, написа изданието ctvnews.

На международно равнище доста малко страни създават този необичаен детайл и даже незначителна смяна в равнищата на произвеждане може съществено да повлияе на световното предложение на хелий. Пример за това са спиранията на веригата за доставки, които бяха влошени от ембаргото през 2017 година в Катар, един от водещите производители на хелий. След като влезе в действие ембаргото учените се опасяваха, че ще би трябвало да спрат опитите или даже да затворят лабораториите си. Това се дължи на обстоятелството, че течният хелий има неповторима точка на шупване, която се употребява за изстудяване на свръхпроводящи магнити в спектрометрите на лабораториите.

Но лабораториите заемат единствено 6% от пазара на хелий, съгласно Геоложката работа на Съединените щати. Както стана ясно лечебните заведения са най-големите крайни консуматори на хелий - до 32% от международния пазарен дял през 2021 година, следвани от 18% за балони, съгласно данните на J.R. Campbell & Associates.

Причини, влияещи върху предлагането

Един от водещите участници в доставките на хелий Cliffside в Тексас спря работа през 2022 година, заради механически нередовност, последвано от четиримесечно прекъсване на завода през 2021 година Само по себе си това събитие не би повлияло толкоз доста на доставките на хелий, в случай че различен преработвателен цех в Русия " Амур " продължаваше да работи, откакто започва през септември 2021 година

В началото на януари 2022 година съветският цех, който е под шапката на най-голямата компания в Русия Газпром, беше обиден от детонация, откакто се възпламени през октомври, което докара до прекъсването му за неопределен срок. Ако двете централи работеха, биха произвеждали огромно количество хелий. По оценки " Амур " създава 60 милиона кубични метра годишно и се очакваше да отговори на предлагането на пазара в целия свят. Войната в Украйна в допълнение прибави подозрения по отношение на дълготрайната наличност на съветски хелий.

Текущото предложение на хелий понижава, което също е причина за повишението на цените на този природен газ. Търсенето на хелий се повишава поредно от 2009 година насам, само че дали това е довело до дефицита, остава неразбираемо.

Според отчет, изрязал наскоро, световният пазар на хелий може да доближи 20,17 милиарда щатски $ през 2026 година Според специалисти от газовата промишленост настояват, възходящото търсене не е повода за дефицита на хелий и в действителност, търсенето на хелий не е отбелязало чист растеж през последните 10 години.

Ограниченото произвеждане на хелий и опцията за напредък в Канада

90 % от хелия в международен мащаб се доставя от огромни производители на природен газ, в това число Катар, Алжир, Русия и Съединени американски щати.

Но скорошния спад в производството в Съединени американски щати и възходящото търсене от страна на производителите на електроника в Азия провокираха интерес към производството на хелий в други страни, в това число Канада.

Канадската провинция Саскачеван е една от дребното юрисдикции в света, която има неповторимата дарба да поддържа производството на хелий като независим бранш. Това се дължи на геологията на провинцията, която подкрепя пробиването на специфични хелиеви кладенци. През април предходната година Саскачеван публично стана дом на най-голямото оборудване за филтриране на хелий в Канада.

Това докара до огромен интерес и вложения в изследването на хелий в провинциите Албърта и Саскачеван. Властите в района имат за цел да даде опция за създаване на планове, с цел да може там да се създава 10 % от международния хелий до 2030 година Според локалната власт на Саскачеван това също ще генерира експорт на стойност над 500 милиона $ за страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР