Глобалният дълг достигна рекордните 307.4 трилиона долара през третото тримесечие.

...
Глобалният дълг достигна рекордните 307.4 трилиона долара през третото тримесечие.
Коментари Харесай

Световната дългова планина достига застрашителни размери

Глобалният дълг доближи рекордните 307.4 трилиона $ през третото тримесечие. Рекорд слага и съотношението дълг към БВП при нововъзникващите пазари, заяви Институтът за интернационалните финанси (IIF).

Групата за търговия с финансови услуги пресметна, че световният дълг ще доближи 310 трилиона $ до края на годината, което е 25% нарастване за пет години, и предизвести, че прекосяването към политически популизъм може да утежни този индикатор още през идната година.

Емре Тифтик, шеф на отдела за устойчиви проучвания в IIF, преброи повече от 50 избора, идни през 2024 година, в това число в Съединените щати, Индия, Южна Африка, Турция и Пакистан.

Пред лицето на възходящата политическа поляризация и нарасналото геополитическо напрежение, тези идни избори може да проправят пътя за популистки политики “, сподели той, добавяйки, че това може да усили държавните заеми и разноски и да разхлаби фискалната дисциплинираност.

„ Това може да сътвори спомагателна неустойчивост на пазарите “, сподели Тифтик на брифинг за пресата.

Той също по този начин предизвести, че обслужването на дълга гълтам все по-голяма част от приходите в международен мащаб и е достигнало „ тревожни “ равнища в Пакистан и Египет. Предвижда се в Съединените щати държавните лихвени разноски да доближат 15% от бюджетните доходи до 2026 година по отношение на по-малко от 10% сега.

Две трети от нарастването на дълга през последното тримесечие идва от развитите пазари, отпред със Съединени американски щати, Япония, Франция и Обединеното кралство. Развиващите се пазари Китай, Индия, Бразилия и Мексико също означават внезапно покачване.

Въпреки че съотношението световен дълг към Брутният вътрешен продукт леко се покачва до 333%, то доближи 255% в нововъзникващите пазари – 32 процентни пункта над същия интервал преди пет години – водено от Русия, Китай, Саудитска Арабия и Малайзия. Чили, Колумбия и Гана въпреки това са измежду страните с най-голямо понижение на съотношението.

IIF сподели, че държавният дълг е повишен най-вече през третото тримесечие, добавяйки, че в доста страни бюджетните дефицити остават много над равнищата отпреди пандемията.

Докладът отбелязва, че държавният дълг в несъблюдение също е достигнал рекордно високо равнище – над 554 милиарда $ към края на 2022 година, почти половината от които е облигационен дълг.

IIF предизвести, че дълговата тежест за семействата и корпорациите към момента нараства в огромните стопански системи, в това число Китай и Съединените щати, във всички направления – от изборите до прехода към чиста сила.

Апетитът на компаниите за заеми е на многогодишни дъна на фона на към момента затягащи се условия за финансиране и засилената геоикономическа фрагментация. В тази връзка вероятностите за финансиране на климата наподобяват все по-рискови през последните тримесечия, както се вижда от забележителното закъснение на издаването на ESG дълг “, се споделя в отчета на IIF.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР