Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди

...
Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди
Коментари Харесай

Емисиите от парникови газове отново са нивата отпреди пандемията


Глобалните излъчвания на CO2 са се върнали на равнищата отпреди пандемията, а някои от тях даже заплашват да създадат непостижими задачите на климатичните контракти за ограничение на световното стопляне. Предупреджението насочиха от Международната енергийна организация, оповестява БГНЕС.

Емисиите, свързани с силата, са били с два % по-високи през декември 2020 година в съпоставяне със същия месец година по-рано, дължащи се на икономическо възобновяване и липса на политики за чиста сила, се споделя в отчет на МЕА.

“Възстановяването на световните въглеродни излъчвания към края на предходната година е изрично предизвестие, че не се прави задоволително за ускорение на прехода към чиста сила в международен мащаб”, съобщи изпълнителният шеф на МЕА Фатих Бирол в изказване.

„ Ако държавните управления не се придвижат бързо с верните енергийни политики, това би могло да изложи на риск историческата опция в света да направи 2019 годината, в която е регистриран последният връх в световните излъчвания. Нашите цифри демонстрират, че се връщаме към интензивния за въглерод бизнес както обикновено”, сподели Бирол.

В Китай замърсяването с въглерод през предходната година надвиши равнищата от 2019 година с повече от половин %, макар драконовското, въпреки и малко, блокиране, с цел да се спре разпространяването на вируса. Китай – който „ подарява” на света повече от една четвърт от международното произвеждане на CO2 – беше единствената огромна стопанска система, отбелязала напредък през 2020 година

В други страни също се следи повишение на излъчванията над равнищата преди рецесията с ковид, се показва в отчета.

В Индия от септември те се покачиха над равнищата от 2019 година, защото икономическата интензивност се усили и рестриктивните мерки поради COVID-19 бяха отхлабени. Възстановяването на автомобилния превоз в Бразилия от май докара до възобновяване на търсенето на нефт, до момента в който увеличението на търсенето на газ към края на 2020 година изтласка излъчванията над равнищата от 2019 година през последното тримесечие.

Американските излъчвания са спаднали с 10 % през 2020 година, само че до декември още веднъж са се доближили до равнищата от миналата година.

„ Ако актуалните упования за световен стопански скок през тази година се потвърдят – и при липса на огромни политически промени в най-големите стопански системи в света – световните излъчвания евентуално ще се усилят през 2021 година “, сподели Бирол.

Рязкото повишаване на икономическата интензивност – и замърсяването, което върви с нея – е по-скоро норма, в сравнение с изключение след стопански спад.

Например годишният напредък на Брутният вътрешен продукт и излъчванията на CO2 се усилиха след Голямата криза от 2008 година

Но защото натискът се ускорява за справяне с климатичната рецесия, има обнадеждаващи признаци, че огромните емитенти подхващат стъпки, с цел да отделят икономическия напредък от въглеродните излъчвания, затоплящи планетите, означи Бирол.

Изненадващият ангажимент на Китай да стане безпристрастен до 2060 година, амбициозният климатичен дневен ред на администрацията на Байдън дружно с повторното включване на Съединени американски щати в Парижкото съглашение и Зеленият нов курс на Европейския съюз сочат в вярната посока, сподели той. “Зашеметяващият триумф на Индия с възобновими енергийни източници може да трансформира енергийното й бъдеще,” добави той.

Глобалните излъчвания спаднаха с съвсем два милиарда тона през 2020 година, което е най-големият безспорен спад в историята. Повече от половината от този спад се дължи на по-ниското потребление на горива за авто превоз и авиация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР