Глобалните експерименти за четиридневна работна седмица срещат все по-голяма подкрепа

...
Глобалните експерименти за четиридневна работна седмица срещат все по-голяма подкрепа
Коментари Харесай

Работниците искат 4-дневна седмица – но при едно условие

Глобалните опити за четиридневна работна седмица срещат все по-голяма поддръжка от чиновниците и изпълнителните шефове.

В Съединени американски щати преобладаващото болшинство от служащите – 87%, декларират, че имат интерес от четиридневна работна седмица, а 82% считат, че необятното ѝ въвеждане в Съединени американски щати би било сполучливо, съгласно изследване на Morning Consult, извършено през май измежду 1047 души.

Подкрепата за съкратената работна седмица обаче остава по-слаба, в случай че не включва отдалечен модел на работа: 75% от служащите биха се заинтересували от по-кратка работна седмица, в случай че работата от разстояние е позволена " през цялото или съвсем цялото време ", само че единствено 51% от поддържат по-кратка работна седмица, в случай че тя не е съчетана с работа от разстояние, добавя CNBC.

Важно е да се означи, че в изследването на Morning Consult четиридневната работна седмица е дефинирана с по над 10 часа работа дневно.

Установени са изненадващи разлики сред поколенията: 93% от представителите на милениума и 88% от представителите на поколението X са водещи в интереса към по-кратка работна седмица.

Възможно е тези служащи да са на стадий от кариерата си, в който имат по-добри умения за ръководство на времето, както и персонални отговорности, с които избират да се занимават през петия работен ден.

В обособен отчет на Morning Consult за положението на служащите се показва, че 4 от 5 милениума споделят, че постоянно, постоянно или от време на време са прекомерно изтощени след работа, с цел да се любуват на нещата от персоналния си живот.

Представителите на поколението Z, за които постоянно се основава стандарт, че не са склонни да съблюдават нормите на работното място, са по-малко заинтригувани от 4-дневната работна седмица (83%).

Младите експерти имат предпочитание да се потвърдят на работното място или се опасяват, че ще изостанат, в случай че правят същия размер работа за по-малко време.

Бейби бумърите демонстрират минимален интерес (72%) към по-кратката работна седмица.

" Все отново, нито една демографска група не оповестява за равнища на интерес и убеденост под 70%, което още веднъж потвърждава необятната известност на модела ", написа в отчета Елин Бригс, анализатор в Morning Consult.

Междувременно над половината от служащите към момента желаят да работят отдалечено, без значение дали става въпрос за цялостен работен ден или за хибриден модел, съгласно данни на Morning Consult от януари.

Работниците настояват, че държат на това преимущество, с цел да подобрят пътуването до работа и салдото сред професионалния и персоналния живот, както и да избегнат дискомфорта от работата в офис, добавя CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР