Глобалната здравна криза не спря развитието на потребителските технологии -

...
Глобалната здравна криза не спря развитието на потребителските технологии -
Коментари Харесай

CES 2021: Здравните джаджи доминират на пазара за потребителска електроника

Глобалната здравна рецесия не спря развиването на потребителските технологии - всекидневно се усилва разнообразието от устройства, приложения, електрически транспортни средства, интелигентни домашен уреди, игрално съоръжение и всевъзможни други джаджи. Това сподели и завършилия CES 2021 - най-големият панаир в електрониката в света, който се организира онлайн от 11 до 14 януари.  

Доминиращата тематика на тазгодишното ревю беше технологията, която оказва помощ на хората да поддържат здравето, благосъстоянието и комфорта си по време на пандемия. Затова на CES 2021 бяха показани роботи за стерилизация, принадлежности за миене на ръце, устройства за оценка на риска от вируси, разнообразни приложения за развлечение и обществени приложения.

Сред нововъведенията, които привлякоха най-голямо внимание, беше „ най-интелигентната маска, създавана в миналото “ от Razer -  компания, която създава игрално съоръжение. Маската за многократна приложимост е наречена " Project Hazel ", направена е от рециклирана пластмаса и е снабдена с филтър N95 (поради което е класифицирана като хирургичен респиратор). Пречиства 95% от въздушните частици, в това число вируса Covid-19.

Но маската на Razer има други преимущества. Тя " предизвиква общественото взаимоотношение ", тъй като е транспарантна начело - с цел да могат събеседниците да виждат какво приказват между тях. Маската има и вградена система, състояща се от микрофон, усилвател и високоговорител, тъй че диалогът с маската за лице ще се чува високо и ясно.

Маската се предлага със специфична кутия, която има двойна функционалност. От една страна кутията зарежда батерията на маската. От друга страна - кутията има вградена UV светлина, която служи за дезинфекция на маската. " Project Hazel " ще има съпътстващо мобилно приложение, което ще може да следи разхода на батерията, да контролира силата на звука на изхода. Маската на Razer към момента е единствено идея, няма информация какъв брой ще коства крайния артикул.

Устройството за наблюдаване и разбор на глюкоза и кръв от японския стартъп Quantum Operation , което се слага на китката и не изисква игли за разбор на кръвта, също притегли вниманието на панаира.

Междувременно тайванска компания показа система за отдалечено наблюдаване на здравето CarePlus.AI.

Технологията, употребена от лекарите за разкриване на електрическа интензивност в мозъка при диагностициране на разнообразни неврологични разстройства, бе показана от iSyncWave  - само че за домашна приложимост посредством портативна каска. Шлемът се употребява за картографиране на мозъка и може да открие ранни признаци на деменция и Алцхаймер и обезпечава терапия за деменция, болест на Паркинсон, меланхолия и други неврологични проблеми.

По време на пандемията не всички хора работят или учат от у дома - по тази причина на CES 2021 бяха показани няколко нововъведения, които оферират решения за стерилизация, само че също по този начин и за разкриване на вируси в пространствата. LG показа робот , който употребява метода UV-C за стерилизация на пространства и повърхности - той може да се употребява в учебни заведения, лечебни заведения и компании. Targus показа UV-C дезинфектантна светлина, която е проектирана да стои над клавиатурата и която би трябвало да спомогне за унищожаването на микроорганизмите, които могат да бъдат открити върху нея.

" Targus " сподели още антимикробна раница с вградени антивирусни и антибактериални материали.

За разлика от продуктите за филтриране на въздуха, новото устройство, показано от Airthings , предлага на фирмите опцията да проучват пространствата и риска от предаване на вируси. Сензорите не откриват самия вирус, само че употребяват други фактори за оценка на риска от разпространяване на вируса, като да вземем за пример наблюдаване на температурата, влажността и броя на хората в помещението, въз основа на излъчванията на въглероден диоксид от хората, които го издишват. Устройството прави оценка какъв брой елементарно вирусът може да се движи из стаята, тъй че в случай че рискът е огромен, предлага решения като увеличение на потока или влажността или овакантяване на стаята за някои от присъстващите. 

Президентът на Асоциацията на потребителите на технологии Стив Кьониг, който в действителност е уредник на събитието, означи, че американският пазар на устройства за мониторинг на здравето е повишен със 73 % през предходната година и се чака да нарасне с спомагателни 34 % през тази година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР