Глобалната икономическа активност се покачва след безпрецедентен спад тази година

...
Глобалната икономическа активност се покачва след безпрецедентен спад тази година
Коментари Харесай

МВФ: Сривът на световния БВП се стабилизира, но още не сме вън от опасност

Глобалната икономическа интензивност се повишава след невиждан спад тази година заради пандемията от ковид, само че към момента не сме вън от заплаха. Втора огромна вълна на вирусни инфекции може да провокира по-големи вреди.

Това предизвести ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интернет блог обръщение, оповестено преди съботната виртуална среща на министрите на финансите и шефовете на централните банки от Г-20 - групата на най-големите международни стопански системи.

Според Георгиева финансовите средства, ориентирани за овладяване на пандемията и за намаляване на отрицателните въздействия върху стопанските системи, са довели до високи равнища на дълга, което е тревожно, но цената на преждевременното им преустановяване може да се окаже по-висока от цената на продължаващата поддръжка, когато е нужна.

В своя блог шефът на МВФ уточни, че фискалните ограничения за 11 трлн. $ от Г-20 и други страни, както и всеобщите ликвидни инжекции от водещи централни банки са съумели да задържат международния стопански спад. Въпреки това има заплаха от нов срив при втора огромна вълна на коронавирусни инфекции, както и при надценяване на финансовите активи, мощно променливи цени на суровините, повишение на протекционизма и политическа неустойчивост.

През юни МВФ понижи в допълнение прогнозите си за световната стопанска система за 2020 година до стесняване на международния БВП с 4,9%, последван от по-слабо възобновяване през 2021 година

Някои страни изгубиха повече работни места през март и април, в сравнение с бяха основани след края на световната финансова рецесия през 2008 година и доста от тези работни места в никакъв случай няма да се върнат, показва още Кристалина Георгиева. Според нея загубата на работни места, идни банкрути и преструктуриране на промишлеността съставляват обилни провокации за финансовия бранш, в това число кредитни загуби за финансовите институции и вложителите. За да се подсигурява стабилността, от значително значение е да се обезпечи гъвкавото потребление на капитала и да не спират кредитните линии отворени за бизнеса. 

" Паричната политика би трябвало да остане стимулираща, когато разликите сред действителния и евентуалния Брутният вътрешен продукт са обилни и инфлацията е под целевите равнища, както е при доста страни по време на тази рецесия “, написа Кристалина Георгиева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР